iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметове въвеждат воден режим по селата

Чешма в Трънско. Снимка: Крум Томов

Села от общините Радомир и Трън в област Перник вече са на воден режим. Това ще се случи и с някои от населените места в община Брезник, съобщи директорът на „ВиК“ в Перник Искра Златанова. Водоподаването в цялата област Перник е тревожно, особено за селата, които са със  собствени водоизточници, алармира тя. Списъкът със селата, където ще има режим е на сайта на ВиК, но режимът и графиците все още се уточняват.   Заради сушата и масовото поливане на още преди близо месец  тя е  предупредила кметовете на общини да предприемат мерки за ограничаване на излишните разходи на  питейна вода. Заповеди за това първи са направили кметовете на Радомир и село Кошарево в община Брезник. Основание градоначалниците да налагат санкции им дават ЗМСМА и общинските наредби 1 за обществения ред.

По думите на Златанова най-тежко е положението в Брезнишка община. Дефицитът на вода е толкова голям, че са започнали междуселищни конфликти, тъй като някои от селищата ползват общи резервоари. Такъв е случая със селата Долна Секирна и Кошарево и Ноевци и Велковци.

От воден режим са заплашени и ползващите вода по линията на Владайския канал – махала Кало на Рударци, и село Драгичево. Преди години там даже се стигало до бой за вода между двете села.

Ползващите вода от язовир „Студена” могат да са спокойни. Засега във водоема има 18  млн. кубика вода при капацитет от около 25 млн. Притока на вода в язовира е намалял  и е достигнал до 70 л. за секунда при разход 622 л. за секунда, но няма опасност от режим. Спиранията на водата се дължат на аварии, защото в горещините черноземът се свива и етернитовите тръби пукат, обясниха от дружеството. През миналата седмица от дружеството са работили по 30 аварии. Вече сключват договори и с три фирми, които да възстановяват пътните настилки.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.