iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фейсбук събра футболни фенове на мирен протест в Перник

Перник снимка: за хората и събитията - протест на фенове

Фейсбук събра футболни фенове на мирен протест заради случващото се в Катуница през последните дни и в Перник днес. Около 19 часа пред пощата на централния градски площад дойдоха стотина почитатели на различни отбори. Най-многобройни бяха ултрасите на „чуковете”, но протестиращите развяваха само националното знаме. Само един младеж носеше флаг с националистически елементи. Той отказа обаче да обясни какво значи неговото знаме или просто не знаеше. Той и негов приятел се обявиха за изтребване на циганите до крак и казаха, че ако имали власт, знаели как да го направят.

Младежите обясняваха, че изразявят гражданска позиция, не са против всички роми и искат всички да са равни пред закона.  

Със запалени църковни свещи в ръце те преминаха през градското ларго и стигнаха до храма „Св. Иван Рилски”. Там с опитността си в пиротехниките изгориха фойерверг. Докато факлата гореше всички почетоха паметта на починалите в Катуница момчета. В минута мълчание, участниците в протеста паднаха на колене. Със свещичките оформиха светеща пътека в градинката до храма.

След това групата отново се придвижи до площада. Чуха се скандирания "Циганите на сапун", но прозвучаха и патриотични песни.

Протестът премина без екцесии. Единственото спречкване беше с местен спортен журналист пред когото протестиращите настояха да не бъдат снимани.

На обявеното във Фейсбук събитие отклихнаха и политици от една от местните коалиции, но стояха безучастно встрани.

Забелязано беше и засилено полицейско присъствие, но пазителите на реда бяха главно цивилни. Появи се даже твърдение, че агентите под прикритие са били повече от протестиращите. Не даже липсват коментари, че МВР стои зад действията на феновете.

Протести на футболни фенове имаше в цялата страна. В София, Пловдив, Бургас атресията надделя и се стигна до екцесии. 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.