iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фейсбук събира доброволци за почистване на древно светилище

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Събитие в социалната мрежа Фейсбук събира доброволци за почистване на древно тракийско светилище в пределите на Перник. Организатори на акцията са Клуб „Съхрани българското“ и Регионален исторически музей – Перник.

 Акцията е насрочена за 18 юни 2011г. Доброволците трябва да се съберат в 9,30 часа при  ж.п.спирка „Даскалово”.  Засега са се записали 10 човека. Ръководител ще бъде археологът от пернишкия музей Филип Михайлов.

Паметникът се намира на извънградската магистрала между кварталите „Изток“ и „Църква“. Светилището е открито по време на изграждането на пътя и това налага промяна на трасето. Сега то се намира между двете пътни платна. Години наред за почистването му се грижеха младежите от ВМРО. На няколко пъти в двете посоки на движение бяха поставяни информационни табели за ценния античен обект, но те бързо изчезваха.

 Античното светилище е датирано от 2-4 век. Проучено е добре от археолога Венеция Любенова. Състои се от култов двор, в чиято запазена част е разположен малък храм и монументален жертвеник към него.

Богата колекция от артефакти, намерени по време на разкопките на обекта, е изложена в пернишкия музей.  

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.