iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ДНЕС: Оценка на качеството на живот в Перник

Класиране на общините според ДНЕС

Едва среден 3, 35 успя да получи Перник за качество на живот в града, сочи изследване, проведено от Гражданско движение ДНЕС, съвместно с изследователска агенция ЕСТАТ.
Най-високо са оценени по този критерий са елементи като образование - 3.83, и условията за отглеждане на деца - 3.67. Най-ниска оценка пък имат възможностите за изкарване на пари в общината, като оценката тук е 2.93.
На първо място по качество на живот е община Бургас, а на последно - община Видин.
Целта на изследването е да оцени развитието на общините и работата на местната администрация и кметската институция през последните четири години. В цялостното изследване Община Перник се нарежда на петнадесето място в общата класация на 27-те общини с областни центрове.
Последно място заема Перник по ефективност на предоставяните административни услуги. Най-слабо е представянето на общината по отношение на изискванията в областта на специалната секция за достъп до информация. Оказва се, че общината не спазва законовия срок за разглеждане на заявленията за предоставяне на достъп до обществена информация.
Община Перник получава средна оценка за общинската инфраструктура - 3.74 по шестобалната система и заема деветнадесето място по този показател. Отделните елементи по този критерий получават следните оценки: качеството на комуникациите в общината - 4.14, енергоснабдяването - 4.09, водоснабдяването и канализацията - 3.73, транспортът - 3.65 и пътищата - 3.50. Най-ниско в община Перник е оценена чистотата - 3.33.
Средната оценка за работата на местната власт в община Перник е сравнително ниска - „среден” 3.43. С тази оценка Перник се нарежда на десето място по показателя „качество на работа на местната власт”. На първо място по този показател е община Бургас, а на последно - община Видин.
В челните места Община Перник се нарежда по показателя за усвояемост на средствата от ЕС. Община Перник е на второ място, след като е договорила 11 проекта на обща стойност 43 807 926 лв. От тях са усвоени почти две трети – 65.3% (28 598 935 лв.).
По показателя „финансова стабилност” Община Перник се нарежда на десето място сред 27-те общини с областни центрове. На първо място е Столична община, а на последно – община Кюстендил.
Девето място заема Перник по показателя „обжалвани обществени поръчки”, сочат данните от изследването. Обжалваните в КЗК процедури за възлагане на обществени поръчки на община Перник са 8.3% от общо публикуваните. Това изисква известни усилия от страна на общината за подобряване на цялостния процес по откриване, провеждане и приключване на процедурите в областта на обществените поръчки, така че да се осигури по-голяма прозрачност, ефективност и ефикасност в работата на общинската администрация.
Няколко са проблемите на община Перник, за чието разрешаване движение ДНЕС ще настоява пред новоизбрания кмет и общинските съветници. Това са изграждане на канализация в кварталите на град Перник, където липсва такава, например Рудничар и Бела вода; газифициране на всички квартали без ТЕЦ и по- бързо и адекватно възстановяване на разрушената инфраструктура на общината след ремонти на ВиК, Топлофикация и при газифицирането на града. 
Източник: http://www.perunik.com/

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.