iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Да ни е честита "Люлин"! Яхваме магистралата със 130 км/ч

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Автомагистрала "Люлин" вече е факт". 19 километра за 185 милиона евро. Изминава се за 10 минути. Първата магистрала на Бойко е през Перник.

"Какво е направила Германия, за да тръгне нагоре?", попитал Бойко Борисов генералния директор на ГД „Регионална политика" в ЕК Дирк Анер. "Магистрали", отговорил му той.

"Нека да не сме по-умни от германците и от французите", каза премиерът при откриването на автомагистрала "Люлин" днес.

Аутобанът беше пуснат официално с водосвет, отслужен от пернишките свещеници Николай, Борис, Бойко и отецСтоян от Църква. 

Борисов и гостът му от Еврокомисията Дирк Анер долетяха до аутобана с хеликоптер от Видинско, където са били, за да огледат строителството на Дунав мост 2.

При откриването на магистрала "Люлин" Бойко Борисов прикани шофьорите да карат внимателно. „Много ви моля, да не ми чупите мантинелите, защото не е останала нито една здрава в София", каза той.

 

Премиерът обяви, че от днес ТИР-овете няма да минават през Княжево. Той е разговарял с вътрешния министър Цветан Цветанов от 1 юни в събота и неделя камионите да спрат да се движат по републиканската пътна мрежа.

Борисов каза, че до 28 май е дал указания да бъдат уредени отношенията на жителите на пернишките села с турската фирма изпълнител на проекта „Мапа Дженгиз" за възстановяване на щетите от строежа. „Нека се зарадват днес на магистралата", каза министър-председателят.

На церемонията присъстваха  областният управител на Перник Иво Петров и кметът на Община Перник Росица Янакиева, заедно с нейните заместници и кметовенте на Големо Бучино и Църква. Тук бяха и пернишките депутати Ирена Соколова, Владислав Димитров, Петър Петров и Димитър Колев. Присъстваха и двамата вицета – по финансите Симеон Дянков и по вътрешните работи Цветан Цветанов, както и транспортния министър Александър Цветков.

 След като раздаде на много от официалните гости парченца от прерязания трикульор, Борисов по обичая си сложи и в своето джобче. 

Отпадна посещението на премиера Бойко Борисов в Перник, където трябваше да провери ремонта на театъра. Той обаче увери пернишкия кмет, че парите са преведени и всичко е наред. зевзеци се помайтапиха, че Борисов няма зда се качи на пернишката сцена, защото не е успял да се обръсне.

В истински герой на магистрала „Люлин” се превърна презвитерата Невена. Съпругата на свещеника на Църква отец Стоян беше донесла за премиера баница и мнозина  с удоволствие я опитаха. В словото си при откриването на аутобана Борисов спомена, че  заслугата за монтирането на шумозаглушителните екрани на пътния възел „Даскалово” е на Баба Попадия.

 

"Люлин" е първата изцяло завършена магистрала в България.

Решението за строеж на магистрала "Люлин" е взето през 1998 г. от правителството на Иван Костов. Финансирането е осигурено през 2003 г. по време на кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Договорът за изграждане на магистралата беше сключен през 2006 г. от правителството на Сергей Станишев, като премиерът се качи на багер и направи първата й копка на 31 януари 2007 г. Плановете бяха магистралата да тръгне на 30 септември 2010 г., но строежът се забави заради временното спиране на европейското финансиране и заради преговори за увеличение на нейната цена.

Първоначално стойността на проекта беше 148,5 млн. евро, които нараснаха на 185 млн. евро. 111,4 млн. евро са безвъзмездна помощ по програма ИСПА, а останалите - от бюджета.

Километър от магистрала "Люлин" струва 9,7 млн. евро.

Четирима работници загинаха по време на строежа й.

7 магистрали и 7 скоростни пътя в близките години обеща на българите министър Росен Плевнелиев.

За да се знае и помни, за спомен на откриването на магистралата се щракнаха и пернишките гербери.

 

 

Снимки от събитието - ТУК!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.