iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Американци напират да правят къщи за старци край Перник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Американски експерти имат идея да правят жилищни квартали с комплексна грижа за по-възрастните край Перник. Моделът беше представен преди дни в София на международна конференция за имоти от американския специалист  Робърт Полс от New York Univercity, съобщи 24 часа.

Става дума за два модела комплекси, в които се предлага възможност пенсионерите да намерят дом. В единия случай жилищата са самостоятелни, но обединени и изградени в комплекс, който има удобен транспорт до здравни центрове, възможности за пазаруване или прекарване на свободното време.

В другия вариант се предлага дългосрочна грижа - в комплекса има медицинска помощ, социални грижи, допълнителни услуги, вътрешен транспорт. Така че на възрастните хора не се налага да напускат квартала или сградата, в която живеят. Това е т.нар. подпомогнат начин на живот.

Изборът на единия от двата варианта зависи от здравното състояние и нуждите на човека, каза Робърт Полс. Според него обаче в САЩ има строг регламент за осъществяването на подобна дейност, така че инвестицията на хората да е защитена. По закон, включвайки се в подобен проект, клиентът плаща наем и първоначална такса на предприемача, който изгражда и управлява комплекса.

"Човек си купува полица с предварителен договор, който му дава гаранция, че предприемачът ще осъществява тази дейност и след години. Законът го защитава, че няма да бъде измамен. А ако клиентът почине, неговите близки наследяват парите му, те не отиват като дарение за църквата", обясни американският експерт.

Според Полс застаряването на населението в световен план превръща жилищното строителство за възрастни хора не само в държавна грижа, но става добър бизнес и за частния сектор. Затова той съветва българските предприемачи и брокерите да се ориентират към тази незаета пазарна ниша.

Строителството на жилища за възрастни в САЩ е частично субсидирана от държавата дейност, посочи Полс. Този модел вече е навлязъл и в Западна Европа, затова американецът смята, че е приложим и в източноевропейските държави. Най-важното е държавата стриктно да регулира услугата.

Предприемачите да се ориентират от ново строителство към реновиране на стари жилищни сгради, пък посъветва унгарският експерт Иван Тошич. "Ако в бившите соцстрани се тръгне към кардинално събаряне на занемарени блокове и тези хора трябва да се местят в къщи извън града, това ще е истинска катастрофа", смята специалистът от Metropolitan Research Institutе. Друг важен момент е поддръжката на жилищния фонд - управлението на многофамилните сгради и панелни блокове е добър бизнес, съветва Тошич.

Според него при тенденцията на застаряващо население от 50%, както е в България и Румъния, проблемът ще е сериозен, ако още сега не започнем да търсим решения. Доказателствата са вече налице в градове в Източна Германия близо до границата с Полша като Вайсвасер, където застаряването се съчетава и с проблема обезлюдяване.

Прогнозите от проучванията на института сочат, че към 2050 г. между 4 и 8% от БВП на европейските държави ще се преразпределя за пенсии.

Световната практика е специални комплекси за възрастни хора да се правят в покрайнините на големите населени места или в техните сателитни градове, обясни Иван Велков, зам.-шеф на сдружението за имоти. Например такива селища можели да се разработят в Перник, който е близо до София.

Инфраструктурните инвестиции не само в магистрали а и в регионални шосета, ще подобрят атрактивността на някои зони, смята Велков. Той дава пример с районите по южния склон на Стара планина, както и в Софийското поле - Елин Пелин, Нови хан и др.

Когато се планират комплекси за възрасти, те трябва да са в райони с изградена инфраструктура, защото иначе ще се оскъпят, смята Добромир Ганев, шеф на "Форос". Според него обаче българските пенсионери трудно ще си променят мисленето - да продадат големия си апартамент в центъра на София и да отидат да живеят в по-малък в селище със специални услуги в с. Лозен например.

Ако се мисли за жилища за хората на 60+ години, трябва да има специално законодателство, държавата да е ангажирана, да се черпи опит отвън, съветва Христо Бойков, шеф на "Би енд Ейч имоти". Според него при планирането на нова сграда за възрастни трябва да е ангажиран цял екип - от архитекти и проектанти до лекари и стоматолози.

Важно било също да се избере подходящо място - близо до болница, възможност за хранене, обществени услуги, търговски център.

 

Източник: 24 часа

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.