iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нов път към храма прокарва кмет

Средновековният манастир „Св. Архангел Михаил“ край гр.Трън

Нов път до Трънския манастир „Св. архангел Михаил” прокарва кметът Станислав Николов. Тежка машина започна разчистването на трасето в края на миналата седмица. Досега имаше  заобиколен път, който пресичаше река Ерма през брод и нямаше мост. Затова манастирът беше достъпен само за високо проходими машини. Сега новият път към храма ще се отклонява при моста преди село Ломница, така че да не се пресича реката. Трасето е само около 600 метра и ще може да се изминава и с коли, и пеша.

Около 7000 лева са събрани в дарителската сметка за ремонтирането на манастира „Свети Архангел Михаил” край Трън, която Община Трън обяви в края на милата година. . Идеята е с набраните  средства да се ремонтира покрива на уникалния манастирски храм.

„Ще изчакаме да се оправи времето и през май ще започнем да работим, за да не допуснем да падне целият манастир”, каза кметът Станислав Николов.

За цялостната подмяна на покрива са необходими около 40 хил. лв. Сегашният покрив е напълно разрушен и затова ще се прави пълна подмяна като ще се работи докато има средства. Николов изрази съжаление, че местните хора в Трън не правят дарения за манастира, а постъпленията са повече от външни хора.

Дарителската сметка за реставрацията на средновековния манастир „Св. Архангел Михаил“ край гр.Трън е:

IBAN BG84STSA93003100256900,
BIC STSABGSF,
БАНКА „ДСК“ ЕАД ТРЪН
получател: Община ТРЪН
за Реставрацията на манастира „Св. Архангел Михаил“

 

Източник: Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.