iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бабите в Трън сричат хелоу

Старо училище в Трънско

Художници и скулптори вече творят из бившите класни стаи. Шотландец и италианец обещават да вдигнат хотели от порутените школа

Златна мина се оказаха старите училища край границата със Сърбия. Отдавна затворените школа се рушат и от години събират само прилепите в селата в Трънско. За изненада на местните обаче чужденци ги харесаха за бизнес. Шотландци се захласнаха по трънските чукари и вече изкупуват класните стаи на кило. Щели да отварят хотели в тях. Новината стана основна тема за раздумка по селските кръчми. Трънските зевзеци с нетърпение чакат сеир от гости с гайди и карирани поли. Бабите вече учат думи и сричат "хелоу". По-младите пък заделят по някой лев да отворят механи в прашасалите мазета на къщите си. "Дано понапълним джобове от туристи, както беше по време на югоембаргото", молят се местните. В годините, когато сърбите пълнеха резервоарите си с наше гориво, в селата покрай браздата имаше по 3-4 бензиностанции, а във всеки двор се продаваха плескавици.

 


Трънчани се надяват, че чуждите туристи ще ги извадят от дупката
Фото Красимир Свраков

Искрата на надеждата в бедния пограничен район запалиха покупките на "Инвестмент ЛИНК България" ООД. Международната фирма с българско представителство купи училищата в Ерул и Декьовци. Искат да вземат и бунгалата в Слишовци, похвали се кметът на Трън Станислав Николов. Инвеститорите се явили на търг и спечелили сградите. Обяснили, че ще отворят туристически бази в тях и ще ги пуснат под наем. Интересът от чужбина към региона бил голям и бизнесът си заслужавал инвестициите. Фирмата се занимава с хотелски бизнес и недвижими имоти. Първоначално тя била собственост изцяло на шотландеца Арън Снедън, но после той продал половината от акциите си на италианеца Даниало Балдо. Двамата въртят подобен бизнес и в Херцеговина. У нас имат представителства в Елхово и Велико Търново.
Трънският край е известен със своето бижу - ждрелото над река Ерма. Скалите са уникални и са едно от най-красивите места в страната. Всяка година райското кътче събира стотици посетители. Преди години общината успя да направи по проект за трансгранично сътрудничество и екопътека. Тя свързва Ждрелото с естествения скален тунел към сръбското село Петачинци. По подобен начин е направен трасиран маршрут и оттатък границата от общината в Димитровград. Липсата на ГКПП обаче прави невъзможно свързването на двете екопътеки. Проектът за граничния пункт, както и този за реконструкцията на трасето в Трънско от година чакат финансиране по програми, но са замразени заради липса на средства. Интерес за туристи в района са и скалният параклис "Св. Петка" в Трън и музеят на прочутата керамична школа в Бусинци.
Освен туристически рай районът край граничния кльон е на път да стане и Мека на изкуството. Затова основен коз се оказаха отново старите училища в селата. Художник е броил хилядарки за школото в Костурица, за да отвори ателие в него. Класните стаи в Цигриловци вече са купени за работилница от столичен скулптор. Друг софиянец пък харесал сградите повече от банкова сметка. Той си купил тази във Врабча като инвестиция, вместо да отваря книжка с влог. Нямал на идея за какво ще я използва, но бил сигурен, че така ще спечели повече от парите си, отколкото да чака дивиденти от ниските лихви.
Има и по-тривиални купувачи, които купуват училищата за складове за картофи, разказа кметът Николов. Лекар от Перник с корен от село Милкьовци е собственик на базата на някогашния интернат в село Филиповци и смята да прави там социален дом за възрастни хора.
Навремето почти във всяко трънско село е имало школо, но те отдавна са затворени. До преди три години много от оцелелите сгради бяха държавна собственост, но вече всичките имоти са прехвърлени на общината. 40 от 50-те постройки вече са продадени. Наскоро е сключена сделка за 50 хиляди лева за някогашното училище в Ярловци. То е било гимназия по каменоделство и там са преподавали учители германци.
С парите от продажбите общината смята да купи павилиони за кметовете. Подвижните къщички ще приютят управниците по селата, където няма административни сгради.
 

Автор: Анна Георгиева  Източник: Стандарт

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.