iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще подпише ли кметицата договора за водния цикъл?

Ще подпише ли кметицата договора за водния цикъл? сн.mirogled.com

Договорът за осъществяването на проекта за водния цикъл в Перник ще бъде подписан скоро, това съобщи кметът на община Перник Росица Янакиева. Тя опроверга слуховете, че поради   орязването на проекта  още преди изборите за местна власт през 2011г. не са останали средства. 60 милиона евро за неговата стойност са останали значително и в пъти по-малко.

Кметицата обясни, че неколкократно са се налагало преработване на  проекта заради промени в изискванията и приоритетите. От проект,  насочен към подновяване на водопроводите, разработката е трябвало да се съобрази и с изискване за включване на инфраструктурата за отпадни води. Така в него са включени и нови квартали.

Тези дни в МОСВ беше подписан договор за водния цикъл на Кърджали и по този повод народният представител от този край Димчо Михалевски изнесе на личната си Фейсбук страница неприятни факти. Той изразява тревога за забавянето на старта на  интегрираните водни проекти, не само в Кърджали, но и в други градове. Според него е било напълно възможно  след като МОСВ стартира изработването на проектите и апликационните форми за водните проекти на Видин, Перник, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Добрич през 2008 г. това да приключи през 2010 г. , а не едва през  2013 г.

Според изнесената от него информация през това време МОСВ е намалило  ресурса за ВиК проекти от 2,5 милиарда лева на около 1,95 милиарда лева, поради прехвърляне на средства за закупуване на мотриси за метрото в София, на трамваи, на тролейбуси и автобуси за София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. Едновременно с това МОСВ е подписвало договори с общините за суми далеч надхвърлящи наличните средства по Оперативната програма предназначени за ВиК, твърди народният представител.

Според него към момента по данни от официалният сайт на ОПОС за ВиК проекти са сключени договори с общините за 3,907 милиарда лева, което надхвърля почти два пъти наличния ресурс.

„Правилата са такива, че започналото строителство на обекти в този планов период (2007-2013) трябва да завърши, да се въведат в експлоатация, и да се разплатят разходите до края на 2015 г. В противен случай всичко остава за сметка на държавния бюджет. Има огромен риск дори и при намаляване на бюджетите на сключените договори с 20% заради процедурите по ЗОП, десетки проекти на общини да не завършат поради липса на бюджет в МОСВ, и това да се отрази тежко на държавния и общинските бюджети.”, предупреждава народният представител Димчо Михалевски.

 

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.