iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките общински съветници намаляват заплатите си

Пернишките общински съветници намаляват заплатите си

Председателят на Общинския съвет, Владислав Караилиев обяви, че група от 15 народни избраници са предложили заплатите им да бъдат намалени с 15 %. На днешната сесия на ОбС ще бъде гласувано пернишките съветници да вземат по 1336 лв., вместо предишните 1 701 лв.
Според новото предложение съветниците ще взимат 55% от заплатата на председателя на ОбС, който пък взима 90% от заплатата на кмета. За 18 сесии на година всеки съветник ще си докарва по близо 16 038 лв. над основното си трудово възнаграждение. На предишното заседание от февруари съветниците си гласуваха тавана, който им дава закона – 70%. Сегашните заплати са 12,9 пъти по-високи от възнагражденията им през предишния мандат, които бяха 103 лв.
След последния скок от 13 февруари 2014 г., председателят Владислав Караилиев се разписва срещу 2 430 лв.
„Съветниците заслужават тези заплати. Дори им е малко!”, категоричен бе зам.-председателят на ОбС Пламен Борисов от ГЕРБ.
Петимата заместник-председатели на ОбС пък ще взимат 70% от възнаграждението на председателя на ОбС, т.е. по 1 701 лв.
На въпрос морално ли е във време на тотална беднотия и безработица представителите на Общинския съвет да взимат такива заплати, отговорът бе, че те нищо неморално не са направили. Законът ни дава това право, заяви председателят Владислав Караилиев.
Законът дава това право, но избирателите могат да отнемат това право!
Нямаше обаче отговор на вметката, че законът дава право за скок до 70%, което означава и 5% и 10%. „Неморално е една управляваща партия да променя закона, а после да се опитва да прави политика от това”, коментира Пламен Борисов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.