iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметицата на Трън реагира бързо

Кметицата на Трън реагира бързо 05_1431080364

Три пути га мери, еднуж га режи, е трънска поговорка. Смята се, че тя е на легендарния местен майстор Гига Ранчин. По времето на соца тя стоеше изписана с бакърени букви на фасадата на култовия мотел на "Балкантурист" при Ждрелото на река Ерма редом до барелеф на дюлгерина.

Принципът важи с пълна сила за кметицата Станислава Алексиева, защото тя внимателно преценява вариантите и бързо взема решение. Така беше, когато отново стана медийно интересна заради един електрически стълб, озовал се между прясно положен асфалт на средата на пътното платно по шосето към селото, в което живее нейната баба, Студен извор.

Снимката с бандерата обиколи интернет, но още преди да стигнат телевизиите до любопитния обект, Алексиева имаше готов отговор и решение и буквално на другия ден стълбът вече не беше на пътното платно. Неотдавна едно момченце на трънчанка от Ню Йорк трогна целия свят с песента си за откъснатите от България цветя и даже просълзи кметицата. И тогава тя реагира бързо. Веднага след химна на 3 март пуснаха песента на Виктор. Попитаха я ще го правят ли почетен гражданин, а тя сдържано отговори, че първо ще потърсят близките, за които в онзи момент се знаеше малко.

Станислава стана кмет по средата на мандата, след като предшественикът й Станислав Николов се оттегли заради упреци за нередности в управлението. Нейният път в градската управа започва, след като от санитарка в Спешния център става дясната ръка на избраната за председател на Общинския съвет д-р Веселина Шишкова, която е и лекар в бързата медицинска помощ на Трън. Преценила възможностите на Станислава, д-р Шишкова я оставя да се занимава с деловодството на ОбС. "Отначало беше плаха, предпочиташе да си мълчи, но толкова бързо навлезе в работата, че никой не се учуди, когато стана секретар на общината и върху нея паднаха задълженията да организира цялата администрация", спомнят си сега по-стари общински служители. През това време завършва бакалавърска степен в Югозападния университет в Благоевград и магистратура по публична администрация в Софийския университет. С екипа си - Екатерина Цветанова, Евгения Такова, Милена Христова и заместника й Цветислава Цветанова, кметицата е спокойна, че всичко ще е свършено, както са го замислили. Тогава може да си позволи да се хване на хорото на трупата на клуба за народни танци "Трънски ритми" . Двете с д-р Шишкова са в основния състав, както и дъщеря й Любомира. Кметицата обаче предпочита да пази встрани от служебните си ангажименти своето семейство. И в профила й във Фейсбук личните снимки са рядкост, но всеки празник и тържество в Трън са подобаващо представени. Там вече съпругът й Първан е публикувал и фотоси на шосето към Студен извор, но вече без стълба.

"Това е американска мечта, осъществена по трънски", каза наскоро един местен доктор, обикалял години наред по света. "Не мога да се нарадвам на това девойче, което си намери мястото и израсна пред очите ни, а личните успехи и просперитет са в полза за всички трънчани", реди докторът и бърза да стисне ръката на кметицата.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.