iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Язовир "Студена" безопасен, корито на Срума крие рискове от наводнение, установи проверка

Проверка по Струма в община Перник

Проверка на място на стената на язовир Студена и на критични точки по коритото на река Струма извърши комисия, назначена със заповед на кмета на община Перник Росица Янакиева. Комисията се оглавяваше от зам. кмета на Перник, отговарящ за сигурността  Станислав Владимиров и включваше представители на общината, ОДМВР, "В и К"  и кметове на кметства. Поканени на огледа бяха и представители на местните медии.

Целта на проверката е да се предприемат необходимите действия за предотвратяване на евентуални наводнения преди очакваното снеготопене.

Опасност за нахлуване на вода в коритото на реката от изпускане на яз. „Студена” не съществува. Язовирът е полупразен, а стената е здрава и не крие рискове.  Очаква се до края на май само в резултат на снеготопенето  в чашката на водоема да постъпят от 12 до 15 млн. куб.м вода,  съобщи пред проверяващите Бойко Кадуски - ръководител на хидровъзел "Студена".  В питейният водоизточник на Перник се събират водите от  144 кв.км водосбор на Витоша. В момента там средната снежна покривка е 1,1м, уточни Кадуски.

Сега обемът на язовир "Студена" е 9 млн. куб. при максимален 25,3 млн. куб. м. Язовирът е замръзнал, образувала се е 35-сантиметрова ледена покривка, която е покрита със сняг. Притокът във водоема е 30л/сек, разходът е 500 л/сек. Изпускането му ще започне при достигане на обем 21 млн. куб.м, съгласно указания на МОСВ. 

Комисията посети и разгледа два опасни моста над Струма в село Студена. Кметът Красимир Христов обясни, че е подал сигнали и е представил докладни записки в общината. Единият от временните мостове над реката в района на „Разсадника” ще трябва да бъде разрушен.

В кв. „Църква” кметът Румен Петров показа на комисията коритото на река „Мъниш”, където около 100 м се нуждаят от спешно почистване, както и критични точки по река „Рударщица”, успоредна на улица „Владайско въстание”. Там, преди тролейбусното депо има нужда от надграждане на брега с дига. При Авторсервиза, до недостроения подлез към ЖП спирка „Даскалово” има два опасни моста. Единият е пешеходен и там реката завива под прав ъгъл. Под другия, по който се движат и автомобили, минават опасни тръби с кабели. В тези участъци са ставали наводнения при критични ситуации.

Кметът на кметство „Изток” Ивайло Иванов, който съпровождаше комисията по цялата проверка, заедно с личен PR,  показа на комисията само два от отпасните участъци. Единият – в непосредствена близост да панелни жилищни блокове в т. нар. район „Албените” и другият – при  бензиностанция „Шел”., където на 4 и 5 декември 2010 всичко беше залято. Там в непосредствена близост до реката са производствените мощности на фирма „Ивона”. Собственикът й и вече се е запасил с чували с пясък, които в момента затопля, за да се размразят. Неговите опасения от наводнение се подсилват и заради заградно съоръжение в реката на „Топлофикация Перник”, което пречи на нормалното течение на водата.

Навсякъде по коритото на реката има много дървета и новопораснали храсти, които спешно трябва да се отстранят. Кметовете получиха инструкции спешно да се заемат с тази задача с помощта на фирми и на населението. Изрязаната дървесина ще се даде за  огрев на хората.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.