iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сградата на Стоматологичната поликлиника в Перник се продава

Сградата на Стоматологичната поликлиника  в Перник

След неуспешния опит от 2010 година,  на тезгяха отново ще бъде извадена сградата на  Стоматологична поликлиника в Перник. Сега там се помещават общинските фирми  „Медико дентален център-І“, „Медико техническа лаборатория“, както и няколко частни дентални практики, настанени в помещения под наем. Последният етаж е празин, а сградата е трудна за поддръжка.

Стоматологичната поликлиника  е построена през  1988 г. върху 7- декаров терен общинска собственост. Тя е с разгъната застроена площ от 6 354 кв м , на 5 етажа, с мазе, партер и тераса. През март 2010 година, фирмата, която стои зад Европейския политехнически университет в Перник се отказа да я закупи, въпреки заявеното преди това желание. Буквално часове преди насрочената за целта  извънредната сесия на Общинския съвет, учредителите на университета обясниха, че не могат да платят 4,5 милиона за Стоматологията, но са готови да дадат 1,5 милиона лева. Уж предварително уговорената сделка се развали, тъй като Общинската управа и съветниците нямаха нито законово, нито морално право да продават общинска собственост на цена по-ниска от дадената от лицензиран оценител, който пък беше определил по около 300 евро цена на квадрат от сградата. Така въпреки доброто желание на местните власти, които в рамките на две седмици промениха статута на собствеността на сградата и подготвиха процедура за продажбата й чрез конкурс, до продажба не се стигна.

Сега се възлагат нови надежди, че имотът може би ще бъде продаден, без да се харизва и ще докара малко свежи пари в изтънелия бюджет на общината. 

В програмата за управление на общинската собственост за продажба са предвидени няколко сгради. Планира се от сделки с тях в общинската хазна да влязат поне 2,5 милиона лева. Такъв беше плана за приход от продажба на сгради и миналата година, но се събраха малко над 1.3 млн. лв.  

Сега сред оределите  за продажба общински сгради  са и няколко селски училища –  в Черна гора-представляващо двор и разрушена сграда, в Богданов дол, където искаха да правят социален дом, в  кв. Църнел на село Люлин и училището в Мещица, което е дадено под наем на Народната библиотека за съхранение на  дисертациите на някои от първите настоящи и бивши мъже в страната.

Сисъкът се допълва от многократно предлаганата и неизтъргувана недовършена сграда в Боснек, два обекта кв. Мошино , магазин в село Расник,и най- голямата кравеферма в региона от времето на соца- в село Мещица./Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.