iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник може да затъне в боклуци

Перник може да затъне в боклуци 07_1405605850

Росица Янакиева съобщи, че Перник е на крачка от обявяване на бедствено положение заради кризата с боклука. Това каза тя пред Общинския съвет в града.

„Фирмата умишлено отказва да чисти и така подлага 100 000 души на терор. Особено сега, когато е топло времето и могат да плъзнат зарази. По селата боклука изобщо не се извозва по график”, заяви Янакиева.

Заради проблема в Кладница и Рударци вече тръгнала подписка с искане отпадъците да бъдат извозени. Тя била парафирана от над 100 души.

Според Янакиева фирмата „Лиел Констракшън”, която е бившата „Стройинженеринг“, извозвала само боклука от контейнерите, но не чистела около тях. Голяма част от съдовете за смет пък били в лошо състояние с изпочупени колела и капаци.

Драмата с боклука в Перник е от месеци. Общината обаче не разваля договора с фирмата заради неустойки, които са в размер на 1/3 от общата сума. Първоначално контрактът бил сключен за 2 407 500 лв. годишно през 2004 г. След два анекса сумата нарастнала на 3,2 млн. лв.

„Фирмата има претенции за още 1,5 млн. лв. Водим съдебни дела по въпроса. Това обаче не променя положението на улицата”, допъли Янакиева.

Договорът на „Лиел Констракшън” изтича в края на годината. Вече има изготвена процедура за избор на нова фирма, която да извършва комуналните услуги, а офертите затова ще бъдат отворени утре.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.