iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпуснаха пари за електротранспорта в Перник

Отпуснаха пари за електротранспорта в Перник 05_1432729829

Община Перник каза, че отпуска 24 291 835 лева за изграждане на електротранспорта в града. Средствата са по ОП „Региони в растеж” и са по проекта на общината за интегрирания градски транспорт, съобщи кметът Иван Иванов.

До 10-ти август ще приключи техническата помощ по проекта и веднага след това започва реализацията му.

Четири варианта са предвидени за транспорта в града, като най-скъпия от тях е за 17 млн.лв. и предвижда закупуване на 17 чисто нови тролейбуси, рехабилитация на цялата контактна мрежа, въвеждане на електронна билетна система и изграждане на пунктове за управление.

„Четирите варианта за интегрирания транспорт в Перник ще бъдат пуснати за публично обсъждане и перничани да кажат мнението си за това какъв транспорт искат”- каза кметът Иван Иванов.

По думите му отпуснатите 24 млн.лв. няма да бъдат похарчени само за транспорта, а с тях ще бъдат финансирани още няколко от готовите 17 проекта на общината.

Очакват се и указания от Брюксел как ще се усвоявят тези средства. Ако от предвидените близо 3 млн.лв. за рехабилитация на контактната мрежа останат пари, ще бъде доизградена и линия № 16, уточни Иванов.

Изграждането на интегрирания градски транспорт в Перник трябва да приключи до 2018 година. По проекта не е предвидено съфинансиране от страна на общината.

Разработването на новата транспортна схема не е предвидено в проекта. Тя ще се направи допълнително, като по думите на кмета лицензираните и нелицензираните превозвачи, които „вървят под жицата” ще бъдат премахнати. Някои от градските линии ще продължат да се обслужват от частните превозвачески фирми. На някои от тях договорите вече изтекоха, но са били удължени с още 2 месеца.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.