iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Оставиха Перник без ДУХ

Общински съвет - Перник

В желанието си да съкратят разходите на община Перник през 2012 г. общинските съветници от дясно-центристкото мнозинство оставиха града без „ДУХ”. В края на миналия мандат на Общинския съвет, по  решение на съветниците в общината трябваше да се направи Общинско предприятие „Детско и ученическо хранене” (ОП”ДУХ”). То трябваше да замести Търговско дружество със същото име, което, подобно на другите фирми със 100% общинско участие,  е в тежко финансово състояние. Заради неприет от НАП отчет за финансовата 2010г. беше сменан и управителят му.

При приемане на бюджета за 2012г. обаче, Общинският съвет, с гласовете на съвенците отдясно, беше решено ОП”ДУХ” да остане с бюджет 0, което означава, че няма да може да започне да функционира.

Това стана и заради не съвсем осъзната  разлика от част от новоизбраните съветници между общинска фирма, т. е. Търговско дружество по смисъла на Търговския закон, което е на 100% общинска собственост и само формира бюджета си и общинско предприятие, което пък е на издръжка на общинския бюджет.

Официалният мотив за създаването на Общинско предприятие „ДУХ” беше , че едноименното търговско дружество „ДУХ” ползва базата на училищата на територията на Община Перник незаконно, защото би трябвало за това да се обяви търг, в който да участва на равна нога с други фирми – от целия Европейски съюз и от България, както се изрази кметът Янакиева. При положение, че се направи общинско предприятие, това не се налага.

Със създаването на предприятието към общината, там щеше да отиде на работа и персоналът на закъсалото заради несъбрани задължения Търговско дружество „ДУХ”.  Това обаче сега няма да стане, защото в стремежа си да „балансират” бюджета съветниците оставиха общинското предприятие на 0, т. е. То така и няма да бъде открито. Този акт обрича ТД”ДУХ” на загиване и работниците му ще излязат на улицата, предупреди Янакиева.

Предприятието щеше да усвои и държавна субсидия за поевтиняване храната в училищата. За сметка на това с решението на ОбС бяха заложени 50 000 лв. за поевтиняване, но ще ги получи фирмата-победител в бъдещия търг. А това са пари и с неизвестнен източник на приход.

„Единствената причина да се закрие „Детско и ученическо хранене” е преразпределянето на търговските дружества от дясното мнозинство”, заяви червеният съветник Ненко Темелков и подчерта, че няма никаква икономическа логика в този акт. „Дебатът е силно занижен. Грам мисъл няма в това, което правите”, обърна се Темелков към ГЕРБ и накрая изстреля „Срам ме е, че съм член на ОбС”. Малко след това  Темелков поиска право на лично обяснение и обяви, че изпълнен с уважение към повечето си колеги-съветници.

В последните 15 години търговските дружства са превърнати в партийни хранилки, припомни  картината и кметът Росица Янакиева. Всеки Общински съвет си разпределя на квотен принцип местата за управители и контрольори в тях и вероятно така ще стъне и сега, посочи тя и апелира да бъде опазено поне онова, което е аратисало в дружествата.

В отговор на упреците, шефката на групата съветници от ГЕРБ Милена Миланова се опита да обясни, че напрактика нищо не се закрива, защото ОП”ДУХ” не е започвало да работи, а и в момента Търговското дружество „ДУХ” си  работи добре.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.