iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общината в Перник ще вземе още 400 000 лв. за ремонта на площада

Общината в Перник ще вземе още 400 000 лв. за ремонта на площада 09_1441962494

Община Перник взима 400 000 лв. от капиталовите си обекти, за да финансира допълнителни строително-монтажни работи /СМР/ за ремонт на площада.

Мнозинството съветници гласува положително кметското предложение, въпреки категоричното несъгласие на колегите им от БСП.

Има ли връзка промяната в капиталовия списък с работата на площада по основния проект „Зелена и достъпна градска среда /ЗДГС/ и с обществената поръчка за допълнителни СМР, която Общината обяви на 14 юли 2015 г., попита Даниела Генадиева от соцгрупата. Факт е, че Община Перник е пуснала обявление в АОП по Закона за обществените поръчки за допълнителни СМР за 715 000 лв. без ДДС, но чрез пряко договаряне с фирмата-изпълнител ДЗЗД „Обединение Перник” на основния проект „Зелена и достъпна градска среда”.

Връзката със строителството на площада е налице, отговори Славка Георгиева от Общината и обясни, че тези 400 000 лв. са собствени средства. Наложи се промяна, тъй като в големия проект не са предвидени някои дейности, обясни тя. Георгиева увери, че допълнителното строителство е съгласувано с управляващия орган. Освен това посочената сума била прогнозна и не се знае дали няма да бъде и двойно по-малка. Щяло да има протокол за извършените допълнителни строителни работи, по които ще става разплащането.

Даниела Генадиева поиска дебат по обществената поръчка и акцентира върху процедурата „пряко договаряне”, в която съзира дълбока незаконосъобразност. Такъв вид процедура е възможна само ако са налице непредвидени обстоятелства, на които се позовава Общината в обявлението си.

Адвокатката твърди, че непредвидени обстоятелства няма, тъй като посочените допълнителни СМР е трябвало да бъдат предвидени още при първоначалната обществена поръчка по основния проект.

Имаме съмнения, че са възложени допълнителни СМР, заради които ще лишим града от важни инфраструктурни проекти, за да можем ги насочим към незаконосъобразна обществена поръчка, посочи още Даниела Генадиева и подчерта, че няма мотиви за непредвидени обстоятелства, за да се налага допълнително възлагане. Тя предупреди, че Общината е под заплаха да бъде санкционирана.

Кметът Иван Иванов обаче обяви, че съмненията на Генадиева са дълбоко неверни. Той твърди, че допълнителните СМР не касаят по никакъв начин основния проект ЗДГС.

Искам да завърша площада и ще го завърша, и живи и здрави, на 19 октомври / Деня на града/ ще режем лентата, уверено заяви той.

Съветничката поиска становището на АОП, което й бе предоставено по-късно и което на практика потвърди нейните опасения. „Процедурата е законосъобразна ако възложителят разполага с доказателства за изложените мотиви”, се казва в него.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.