iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник е на второ място в страната по просрочени задължения

Община Перник е на второ място в страната по просрочени задължения 01_1452770664

Община Перник е на второ място в страната по задлъжнялост. Това обяви кметът Вяра Церовска по време на сесия на общинския съвет.

Просрочените й задължения възлизат на 30 млн. лв. Министерството на финансите е разсрочило с една година погасяването на безлихвен кредит от 2,2 милиона лева. Той трябваше да бъде издължен до 31 декември 2015 г., но до момента не е обслужван. Новият срок е 31 декември 2016 г.
Общинският съвет в Перник също гласува да се удължи срока на погасяване. Общината продължава да се намира в изключително тежко финансово състояние. Финансовото министерство е обърнало специално внимание за създалите се неблагоприятни тенденции в натрупване на просрочени задължения, формиране на отрицателно бюджетно салдо и относително високия процент на поетите ангажименти.

Към края на 2015 г. изпълнението на собствените приходи в общината е едва 65 процента. Общинският съвет прие решение, според което дава възможност на перничани, които по една или друга причина не са могли да си платят задълженията към общинската хазна в отминалите пет години, да го направят без да плащат лихви. Основната причина е именно тази - да се увеличи събираемостта на данъците и оттук да има повече постъпления в общинската каса.

До края на миналата година сметките на местната власт са на червено със 150 млн. лв. Най-задлъжнели са Сливен, Перник и Кърджали. Рекорден дълг на глава от населението е натрупан в Пирдоп.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.