iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци в Перник може да спре

Изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци в Перник може да спре 07_1404391406

Изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци в Перник може да спре поради липса на финансиране. Това съобщи кметът на Перник Росица Янакиева. Ако това стане, общинската управа ще бъде принудена да подпише Акт 10 за спиране на строителството на съвременното сметище.

Причината е, че работата на фонд ФЛАГ, който кредитира екопроекти на общините, е блокирана докато не се възстановят плащанията по екопроектите от държавния бюджет. Те пък са спрени от края на февруари, а причината е, че от ноември 2013 г. Европейската комисия замрази плащанията по програмата заради нарушения при обществените поръчки.

Заради това заемите, които искат и Община Перник, и други общини от страната засега пропадат. Кредитите от ФЛАГ се използват от общините, за да се издължават на строителите. В идеалния случай те се възстановяват от бюджета, след като бъдат одобрени от управляващите органи на програмите. С възстановените суми общините връщат кредита на ФЛАГ. Парите в държавния бюджет пък се възстановяват от Брюксел. В случая с “Околна среда” има риск местните власти да не връщат заемите си, защото не получават пари от бюджета.

Очаква се Фонд ФЛАГ да вземе кредит от банкова институция, с който да попълни портфейла си, обясни Росица Янакиева. Надеждите са в края на месец септември във ФЛАГ да започне разглеждането за предоставяне кредити на общините. Забавянето обаче спира и затруднява работата по обслужване на проектите, които изпълнява Община Перник и най-вече този по изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци, коментира Янакиева.

За да не спре работата по депото кметът внесе докладна в Общинския съвет, с която иска да й бъдат делегирани права да кандидатства за финансиране пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към екоминистерството. Има законова опция ПУДООС да отпуска безлихвени кредити на общините при реализация на подобни екопроекти. Росица Янакиева се надява, че след 17 юли пакетът от документи да бъде внесен през ПУДООС.

Проектът за изграждането на регионалното депо е от миналия програмен период и крайният срок, в който трябва да бъде приключен, отчетен, разплатен и одитиран е 30 юни 2015 г.

В момента работата по депото продължава. Община Перник няма да чака и ще предяви претенциите си на база сключения договор с Министерството на околната среда и водите, заяви Росица Янакиева. Ако работата по строителството бъде спряна, държавата ще търпи санкции.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.