iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дадоха на съд Община Перник заради договора с боклука

Дадоха на съд Община Перник заради договора с боклука 10_1414054872

Община Перник е дадена на съд от сдружение „Активни за Перник”, което се ръководи от общественика Вихрен Матев. Причината е отказ да бъде предоставен скандалния договор за чистене на боклука на Перник.

Организацията е депозирала жалба до административния съд с искане Общината да бъде осъдена па Закона за достъп до обществената информация /ЗДОИ/ и по този начин да бъде принудена да предостави поисканите от Активните договори и анекси за сметосъбирането и сметоизвозването в Перник, се казва в изявление на сдружението, разпространено до медиите и подписано от председателя на управителния му съвет Вихрен Матев.

„Градът ни се намира в безпрецедентна криза в областта на сметосъбирането и сметоизвозването. На 8.09.1914 г. ние се обърнахме с призив към Общината да намери начин за излизане от тази криза и да се изчисти сметта, заринала града. Заедно с това внесохме заявление до общинската администрация по ЗДОИ с искане да ни бъдат предоставени подписаните договори и анекси, отнасящи се до тази дейност. В законоустановения срок отговор не се получи и поради тази причина бяхме принудени да депозираме жалбата в съда”, се казва в изявлението.

„Искането ни не е маловажно. В тези договори и анекси ние бихме искали да видим какви ангажименти е поела Общината към фирмата за сметосъбирането, какви са финансовите условия и да потърсим реалната причина за настоящото плачевно състояние на сметоизвозването на територията на нашата община, аргументират се Активните. – Очевидно е, че общинската администрация съзнателно укрива тези договори и анекси, и ние се питаме какво ли не трябва гражданите на Перник да прочетат там? Питаме се също за какво ни е такава общинска администрация, която работи на тъмно, договаря се на тъмно и харчи на тъмно парите от данъците, които плащаме?

Ние няма да се откажем да се борим, защото ни омръзна поредица от кметове и общински съвети да водят града към разруха така, че само за нас, гражданите, да няма място в този град.

Градът по закон е наш и ние сме твърдо решени да го отвоюваме от алчната паст на лакоми общински служители на ръководни постове!”, завършва с остър тон изявлението.

От сдружение „Активни за Перник” мотивират действията си с желание да бъдат от полза само и единствено в защита на интересите на гражданите. „Продължаваме да се борим за повече прозрачност в работата на общинската администрация. Бихме искали да сме сигурни в почтеността на работата ѝ, в начина на харчене на парите от вашите данъци, в начина на договаряне при реализацията на общинските дейности, при възлагане и изпълнение на обществени поръчки и в целесъобразността и правилното изразходване на обществените фондове – т.е. на парите на всички нас!”

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.