iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Булгартрансгаз" иска да купи по-евтино терен в Перник

"Булгартрансгаз" иска да купи по-евтино терен в Перник 09_1411050360

Близо двучасов спор води общинският съвет в Перник за няма нищо. Проблемът се оказа писмо от фирма „Булгартрансгаз” с изпълнителен директор Кирил Темелков и разговор, който той е водил с председателя на ОбС Милан Миланов.

Газопреносната компания иска да купи общински имот от 1 522 кв. м, оценен на 121 760 лв., но с 46 760 лв. по-малко. Теренът е необходим на фирмата за изграждане на очистно съоръжение, което ще регулира налягането на газа и подаване на нормални количества от синьото гориво към потребителите в цялата община Перник. Затова от „Булгартрансгаз” поискаха съветниците да преразгледат свое старо решение от 14 ноември 2013 г., което утвърждава по-високата цена. Нищо повече.

Разликата в стойността на общинския имот, предложена от бюджетната комисия към ОбС, взриви спокойната иначе атмосфера в залата. От газопреносната фирма бяха изпратили своя представителка, която трябваше да отговаря на въпроси, но агресията на съветниците, които скачаха един след друг на микрофона, я изплаши, изнерви я и я доведе почти до плач. Объркана, жената мънкаше на микрофона и едва имаше сили да дава смислени обяснения.

Нека си вземем 75-те хиляди лева, настояваха от левицата, председателят Милан Миланов и заместникът му Стойчо Василев и се мотивираха, че Общината има нужда от пари.

Защо не им поискаме 200 000 или 500 000 лв.?! Сега ни е паднало да им извиваме ръцете, директно забоде предложениието си Пламен Борисов от ГЕРБ. Това си е обикновен пазарлък, обобщи той нажежената ситуация и припомни случая със завод „Кристал”, когато спирането на газа ликвидира фирмата.

“Сега ситуацията е обратна. Монополистът ни е кацнал в умолителна поза. Трябва да се бръкнат по-дълбоко и да вдигнем цената, защото за тях тези 50 хил.лв. повече бълха ги ухапала. Сигурно само минералната вода, която купуват струва толкова. Нека да се види балансът на фирмата от търговския регистър”, заяви той.

Нервиран от нежеланието на левите да гласуват по-голямата сума, Денислав Захариев изстреля: Нека им дарим земята, след като ще се подобри газоснабдяването към частните фирми!

Любомир Жотев поиска отлагане на точката, за да се вземе прецизно решение и да утихнат политическите пристрастия.

Юристката Милена Миланова /ГЕРБ/ спокойно зададе най-логичните въпроси на Пеева от газопреносната фирма. Какви са санкциите за дружеството ако не изгради съоръженията и може ли да се намери друг вариант, попита тя. Точно Миланова се сети да зададе най-правилното питане, чийто отговор обезсмисли тоновете словесна лавина, изляла се за няма и два часа.

Бордът на директорите на „Булгартрансгаз” разглеждал ли е решението на ОбС и предложената цена за терена от 120 хил.лв., попита тя. Оказа се, че няма официално отрицателно становище от борда, т.е. решението на ОбС-Перник е разглеждано само в комисия на газовия оператор. /Изводите за каква ракия взимат ОбС-Перник всеки може да си ги направи/. Освен това Пеева каза, че днес за първи път чува предложението от 75 хил.лв. за терена, което бюджетната комисия предложи да гласуват.

Милан Миланов даде пояснения защо е внесъл решението за преразглеждане. След като встъпил в длъжност, заварил 100 докладни, по които не били връщани отговори. Т.е. не се е водила никаква кореспонденция. Той изпратил решението на ОбС от 14.11. м.г. на фирмата и затова чак сега се гледа този въпрос.

Пеева от „Булгартрансгаз” уточни, че фирмата няма никакви намерения да мести газоразпределителната станция от терена, върху който тя се намира, тъй като имот е на самата фирма, както и пътя до нея. Имотът, който дружеството иска да закупи от Общината е за очистващото съоръжение. Пеева обясни, че цената на имотите в този район била по 40 лв. за кв.м. и затова смятали, че цената, която Перник иска е завишена двойно.

В крайна сметка се оформиха няколко предложения за решение, но нито едно не събра нужните гласове.

Предложението на бюджетната комисия за занижена цена на имота от 75 хил.лв. не мина. Отпадна и предложението на Борисов за 700 хил.лв.
Накрая стана ясно, че остава в сила старото решение от 14 ноември 2013 година за цена от 120 760 лв. Когато ОбС получи официално отрицателно становище от борда на директорите на „Булгартрансгаз” него, тогава отново ще разгледат въпроса.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.