iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Безпрецедентно: Свиха бюджета на Перник

Кметът на Перник Янакиева и председателят на ОбС Караилиев

След около петчасови дебати в зала и преди това ден разисквания и дърпане на окъсялата черга в комисии, общинските съветници в Перник приеха предложения от администрацията общински бюджет. Случи се обаче нещо безпрецедентно. Макрорамката на харчовете и приходите за тази година беше свита с цели 600 000 лв. Това става за първи път, защото обичайно сметките се раздуват. Заради мераците на съветниците от дясно-центристкато мнозинство да се заделят пари за ремонти по селата, кметът Росица Янакиева предложила приходите да се увеличат с 550 хил. лв. и на това основание да се удължи поимения списък за капиталови разходи. Вместо това в крайна сметка местните народни избраници решиха да оставят без бюджет Общинско предприятие „Детско и ученическо хранене”(ОП”ДУХ), което и без друго не е започнало дейността си, а само има решение на ОбС за създаването му. От предвидените от ОП „ДУХ”приходи от общо 850 хил. лв. бяха резнати 600 бона и така макрорамката се скъси.  

Така вместо преедвидените  51 501 317 лв. бюджетът беше свит до 50 901 317лв.

За харч на ОП „ДУХ” се предвиждаха 821 хил. лв. И понеже общинското предприятие беше оставено на 0, остатъкът от 221 хил беше разпределен за издръжка на кметставата в Батановци, Голямо Бучино, Кладница, Калкас, Кралев дол, Люлин, Рударци и Драгичево, избрани неизвестно на какъв принцип – 171 хил. лв. и 50 хил. лв за поевтиняване на храната в училищата, пак неизвестно по какъв начин.

По време на заседанието на ОбС кметът на Перник Росица Янакиева обясни , че основният приоритет тази година ще бъде разплащането на задълженията на общината, издължаване към бизнеса и разработването и довършването на започнати проекти.

Независимо от това, с гласовете на дясно-центристкото мнозинство, 1 370 000 лв. от предвидените за погасяване на стари дългове средства бяха пренасочени за други цели.  350 000 лв. и 100 000 лв. отидоха допълнително за издръжка в бюджетите на кметствата „Изток” и Батановци; 60 000 лв. бяха пренасочени за табло на стадион „Миньор”, 161 000 лв. бяха дадени на Специализираната болница за долекуване и рехабилитация – Профилакторуим за лечение на жители на общината, а с оставащите 700 000 лв. ще бъдат ремонтирани и изградени 18 обекти, които влязоха допълнително в поимения списък с  капиталовите  разходи и ремонти.

Десните намалиха ивестиционната програма на Общината с 408 000 лв. и тя стана 8 668 504 лв. Решено беше да се намали и сумата за капиталови разходи за разплащане през 2012 година, заложена в проекта на бюджета. С гласуване сумата беше корегирана от 4 728 825 лева на 4 028 825 лева.

След сесията кметът Росица Янакиева коментира, че бюджетът, който Общинският съвет е приел е реален. Намалените средства ще се отразят на възможността общината да разплати старите си задължения.

На заседанието за приемане на бюджета на Перник присъстваше и областният управител Иво Петров.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.