iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Повдигат обвинение на кмета на Ковачевци за дискриминация

Повдигат обвинение на кмета на Ковачевци за дискриминация 09_1411021197

Срещу кметът на Ковачевци Васил Станимиров се подготвя сигнал от Агенцията за бежанците до прокуратурата и Комисията за защита от дискриминация. Причината е първия учебен ден в село Калище, където се намира единственото учебно заведение в общината, заради напрежението в района, ескалирало в първия учебен ден, когато местната власт и родители се противопоставиха остро децата на бегълците да се учат заедно с местните ученици.

На 15 септември съветниците в Ковачевци приеха декларация Националният детски екологичен комплекс в селото да бъде освободен от имигрантите до 30 октомври. На 16 септември семействата с деца, които трябва да посещават учебно заведение, бяха изведени от центъра за временно настаняване в НДЕК и преместени в общежитието в столичния квартал „Овча купел“. По-късно бе решено, че децата на бежанците ще учат в кв. „Враждебна“ в София.

От Агенцията за бежанците изразяват съмнение, че с действията си кметът и част от местните законотворци и служители на общината са причинили конфликт на ксенофобска и расова основа и така са погазили българското и международното законодателство за хората с хуманитарен статут. От централата на БЧК пък съобщиха, че обмислят да отнемат отличието за хуманност, което само преди няколко месеца бе връчено на ковачевския кмет Станимиров пак във връзка с отношението към бежанците.

Според кмета Васил Станимиров в ситуацията няма расизъм, а желание за спазване на закона. Според разпоредбите му бежанците трябвало да представят документ, че децата им са преминали успешно тримесечни курсове по български език.

Жителите не само от общинския център и Калище, а от цяла Ковачевска община скочиха да бранят нарочения за порицание управник. Той има защитници и в останалите населени места от областта. Станимиров е избран от жителите на Ковачевско, заплатата му идва от техните данъци и затова той е длъжен да отстоява преди всичко интересите на своите избиратели, категорични са местните хора. А именно те не желаят в своето училище децата на бежанците. Как да ги интегрираме, като местните първолаци са само двама, а чужденците – три пъти и кусур повече? При това тук не говорим за бежанци от Сирия, а за деца на незаконни имигранти от Сомалия и Афганистан, заявяват хората от Ковачевци, аргументирайки негативната си нагласа към имигрантските деца.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.