iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Животновъдите искат държавна гаранция срещу ваксините за "син език"

Животновъдите искат държавна гаранция срещу ваксините за "син език" 03_1425648977

След поставяне на доставената преди дни френска ваксина против "син език" да се дават финансови гаранции от държавата - по 500 лв. на животно. Това поискаха животновъдите.

"В противен случай няма да допуснем ваксинация", заплашиха те вчера по време на изслушването на шефа на Агенцията по храните проф. Пламен Моллов в парламента.

"Не съм сигурен в тази ваксина, която ни давате, г-н Моллов", оплака се шефът на асоциацията на животновъдите у нас Бойко Синапов. Той поиска пълна гаранция, че ваксината ще има ефект и парите за нея няма да бъдат похарчени напразно. От бранша съобщиха, че избраната френска ваксина е за два серотипа - 4 и 2, докато нашите животните се нуждаят от такава за серотип 4. Животновъдите цитираха и писмо от френската фирма "Мериал", която сама заявила, че ваксината не отговаря изцяло на нашите нужди. От Агенцията по храните обаче уверяват, че проблеми няма да има, тъй като ще се използва само количеството за серотип 4.

Вчера депутати от три партии разкритикуваха организираната от БАБХ обществена поръчка за доставка на ваксината. Всичко води до това една-единствена фирма да спечели - победителят "Софарма" е бил предизвестен, обединиха се в изказванията си Методи Андреев и Цвета Караянчева от ГЕРБ. "Факт, е че заболяването "син език" обхвана цялата страна и излезе извън нея, което доказва, че не сме си свършили работата", коментира Иван Станков от АВБ. От БСП пък изразиха съмнения, че ЕК ще плати половината от парите за ваксината, тъй като още нямаме писмено разрешение за прилагането й, а до дни се планира да започне масовата ваксинация.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.