iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Живи човешки съкровища – България 2012

Живи човешки съкровища Перник

Още 5 дни до края на приемането на кандидатури на регионално ниво в Областната администрация по процедура за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища – България 2012

Право на номинации имат народните читалища, като най-стари културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и местните музеи. Кандидатурите на регионално ниво постъпват в областните администрации до 20 април 2012 г. За тяхното оценяване ще бъдат създадени експертни комисии, които включват представител на Регионалния музей, посочен от областния управител местен краевед, както и национален експерт от ИЕФЕМ – БАН.

Работата на тези регионални комисии ще приключи до 31 май 2012 г. Избраните от тях 28 елемента ще бъдат представени на официалните страници на съответните областни администрации.

През м. юни 2012 г. Национална експертна комисия, назначена от министъра на културата, ще обсъди и оцени 28-те регионални кандидатури и ще предложи до пет кандидатури пред Националния съвет за нематериално културно наследство. Тези пет кандидатури ще бъдат предложени на министъра на културата за утвърждаване и церемонията по тяхното обявяване и награждаване е предвидена за 24 юни 2012 г. в Министерството на културата.

 

Попълването на Националната система „Живи човешки съкровища – България” се извършва на две години и нейният предишен етап се състоя през 2010 г. в рамките на Националния събор на народното творчество „Копривщица – 2010”.

 

През 2010 година кандидатурата на разказвачката Лидия Добревска от Брезник бе утвърдена за вписване в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство за 2010 година. Тя бе представена и селектирана на областно ниво с проекта „Чуйте и ще знаете” на НЧ „Миньор-2005г.”, град Перник.

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.