iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Живеем средно 74.5 години

Живеем средно 74.5 години 05_1463210376

74,5 години е очакваната средна продължителност на живота за населението на страната, която е изчислена за периода 2013 - 2015 г от НСИ. Това е спад с 0,2 г. спрямо предишния изследван период 2012 - 2014 г. Показателят за очаквана продължителност на живота показва колко средно ще живеят новородените.

България се нарежда сред европейските страни с най-ниска средна продължителност на живота редом с Латвия (74,5 г.) и Литва (74,7г.). В ЕС до най-голяма възраст доживяват испанците, където този показател е 83,3 г., и италианците /83,2 г./.
У нас мъжете живеят средно около 71 години, докато жените ги надживяват с близо 7 лета и достигат средно до 78 години. По данни на националната статистика през последните 10 години средната продължителност на живота и на двата пола у нас е нараснала с 2 години. Статистиката сочи, че живеещите в градовете нашенци надживяват тези, които са прекарали живота си в селата. Средната продължителност на живота на градското население е около 75 г., което е с близо 3 години повече спрямо продължителността на живота на хората, живеещи в родните села. Данните показват, че спрямо 2005 г. гражданите вече живеят с 2,4 г. повече, докато при жителите на селата нивото се запазва.

Очакванията за бългaрите, които вече са отпразнували своя 65-и рожден ден, са да живеят поне още 14,1 години за господата и 17,5 г. за дамите. Според статистиката за периода 2005-2015 г. очакваната продължителност на живота на навършили 65 години българи се е увеличила с 1,4 години, или с 1 и 1,2 години съответно за мъжете и жените.

Що се отнася до средната продължителност на населението ни по области, тя варира от 72,6 години в област Видин до 76,5 години в област Кърджали. Според данните кърджалийци и софиянци живеят най-дълго - по 76,5 година и 76,2 години. Във Видин, Монтана и Враца пък са на другия полюс /72,7 г./. В девет области от страната средната продължителност на живота е над средната за страната - София, Кърджали, Пловдив, Варна, Смолян, Габрово, Благоевград, Хасково и Бургас.

Оказва се, че жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в областите Враца и Монтана, където дамите надживяват господата с по 8 години, а най-малка в Кърджалийско - с 6 години отгоре в полза на нежния пол.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.