iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жители на квартал Рудничар гонят незаконните миньори

Жители на квартал Рудничар гонят незаконните миньори 07_1404371290

Къщите в квартал "Рудничар" в Перник могат да се срутят. Причината са роми, които копаят въглища в изоставения рудник.

Заради изкопаните нови галерии в рудника, къщите в района се напукват и пропадат заради разместването на земните пластове. На много места в квартала се образуват ями, които от общината запълват, но това не дава добър резултат, защото ромите не спират да копаят под земята. Една от пострадалите се оплака, че земята потъва в яма и сега не може да си затваря външната врата. „Няма спасение”, оплака се жената.

Румяна е от квартала и многократно е подавала жалби, но вече никой не им обръща внимание. От полицията им казват, че не са миньори, за да слизат под земята. „Казват ни, че това не е престъпление и могат да ги задържат за 24 часа”, обясни Румяна от квартал „Рудничар”. „Съпругът ми искаше да затрупа с кирка появилата се дупка. Решихме поне миризмата да ги откаже. Сложихме фекалии и докато имаше миризма, спряха за малко да копаят”, разказва тя в ефира на Нова телевизия.

Преди време мъжът на Румяна, който е миньор, влезе с екип на Нова телевизия под земята, за да покажат къде копаят хората-къртици. „От 9 до 17 часа не спряха да копаят”, оплака се Румяна. „Смея се на собствената си болка и мъка”, коментира Румяна, която помоли друга от потърпевшите в квартала да се обади на телефон 112. Операторът на телефона прехвърли разговорът към полицията в Перник. В района на рудника пристигнала две полицейски коли, което учуди хората от квартала, които се оплакаха, че често техните обаждания биват пренебрегвани. „Учудена съм, че дойдоха. Шокирана съм даже. Казаха ми: „Когато ги чуеш, звънни!” – Ще звъня, но ще звъня и на вас”, коментира Румяна от квартал „Рудничар”.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.