iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жените затворнички живеят при нечовешки условия

Жените затворнички живеят при нечовешки условия 03_1457509231

Условията в единствения у нас женски затвор в Сливен са нечовешки. Това констатира омбудсманът Мая Манолова. На 8 март тя представи доклад от проверката си там и заяви, че затворничките са принудени да живеят без елементарни хигиенни условия, не могат да виждат децата си, принудени са да купуват на високи цени от затворническата лавка и нямат право на колети.

"В България има един-единствен женски затвор, което води след себе си редица проблеми - изолация, невъзможност да се поддържат семейни контакти и контакти с децата, пълно откъсване от общността, от естествената среда. Разговарях със затворнички в Сливен - много рядко имат посещения, много рядко виждат децата си, защото са на стотици километри и нямат средства за пътуване", обясни тя. Освен това в затвора има ясла за деца до 1 година, но децата са заключени там. "Което е недопустимо. Защото децата на затворниците не са затворници и не следва да се третират като такива", каза Манолова.

Абсурдни са хигиенните условия, в които са принудени да живеят жените, каза още Манолова. В килиите няма тоалетна и се ползват кофи. Достъпът до топла вода е за 15-20 минути на ден - 30 жени на 4 душа и 4 мивки. "Невъзможността за поддържане на елементарна лична хигиена е проява на унизително и елементарно нечовешко отношение", възмути се тя.

Затворничките са принудени да купуват от лавката на завишени почти наполовина цени, защото нямат право на колети. Доставчикът в лафката обаче е частна фирма, която търси печалба. Според омбудсмана над 80% от всички 237 жени са осъдени за дребни престъпления - кражби, продажба на безбандеролни цигари. Тя ги определи като престъпления заради бедност, мизерия, глад и тежка социална среда.

ПРИЮТИ

Манолова изрази възмущението си, че психиатриите са станали като приюти и в тях с години остават бивши пациенти, чиито роднини не желаят да приберат. В психиатрията в Нови Искър е настанен клошарът, който живееше до неотдавна в кашон до президентството. В препоръките към държавните институции омбудсманът е засегнала и отношението към мигрантите - бавни процедури, лоши битови условия и ограничен достъп до медицинска помощ. Манолова останала шокирана, че непридружени деца са вписвани като придружени от други мигранти, които те дори не познават.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.