iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Зелено кафене за зелени идеи

Зелено кафене за зелени идеи 06_1370281705

С проблемите на управлението на природните паркове откри дискусията директора на РИОСВ Перник, Пламен Ангелов. Според него е крайно време да се говори не за ограниченията, които еко-зоните поставят, а за възможностите и ползите, които те носят за населението. Интересът към работата на регионалната инспекция обаче бе насочен повече към бъдещите вятърни паркове на територията на Перник, към разделното събиране и новите разпоредби на Закона за управление на отпадъците, към златодобива и проблемите, които тези инвестиционни намерения създават на живущите в близост до златните находища. В отговор на въпроса кой в крайна сметка се оказа виновника за червената река Струма и отровените в нея риби през миналата година, стана ясно, че делото е спряно от Прокуратурата поради неустановен извършител. РИОСВ Перник обаче е провело свое проучване, което води до натрупани замърсявания от старо металургично производство в района на фирма Стомана, активиращо се при силни дъждове. С оглед и на това, че има стари зауствания на бившите металургични предприятия в реката, Ангелов не изключва и бъдещи такива прояви.

По темата за нерегламентираните сметища се включи и шефа на Общински инспекторат Перник, Йордан Йорданов. Стана ясно, че от кметовете на населените места до голяма степен зависи предотвратяването на тези сметища. Те самите са оправомощени да глобяват нарушители, и когато се стараят вместо това да запазят добри отношения с избирателите си, самите те отнасят актове от двата инспектората.

Стана ясно и защо все по-често се появяват реклами на фирми, закачени или залепени на нерегламентирани за това места. Много дървета в града са пострадали вследствие на това, че недобросъвестни фирми заобикалят разпоредбите и окачат информационни афиши по тях, с обяснението, че същите не са рекламни носители. Така и не подлежат на глоби от инспектората. Обяснението звучи изключително неприемливо за младежите от МИКЦ Перник, затова те са решени да инициират кампания в защита на дърветата в града.

Участниците в срещата поставиха остро необходимостта от повече информираност на населението по дейностите на двете институции – РИОСВ Перник и Община Перник. Те поискаха Общината да направи отделна секция Екология на интернет страницата си, където да публикува информация, свързана с опазването на околната среда. Съветът към Регионалния инспекторат беше за Иформационен бюлетин, който да обобщава на достъпен език експертната информация от интернет страницата на институцията.

За разлика от всички останали, единствено Регионалния здравен инспекторат разполага със средства за провеждане на информационни и превантивни кампании. Милена Димитрова сподели информация за дейността, която РЗИ осъществява най-вече сред младите хора – беседи и дискусии, изложби и хепънинги на екологична и здравна тематика. Важен проект, по който здравния инспекторат работи е този, свързан с изследване качеството на атмосферния въздух. Обобщени доклади се изпращат в местните институции, от които зависят и мерките за по-чист въздух.

Очертаването на липсата на достатъчен човешки ресурс във всички институции по темата опазване на околна среда като сериозен проблем, провокира съвместната идея за общ екологичен проект, в който и неправителствените организации да дадат своя принос. Идеята излезе от началник отдел „Европейски програми и проекти“, Иван Искренов, който прикани присъстващите да работят заедно за общата информираност и екологична култура на перничани. Чрез доброто партньорство ще бъде усетен ефекта на проектите, които Община Перник разработва за опазване на околната среда и подобряване жизнените условия на перничани. В резюме Искренов обобщи проектите за регионално депо, воден цикъл, енергийните и транспортни проекти. За пореден път се наложи да се даде отговор на въпроса има ли подаден общински проект за изграждане на велоалея в Перник. Предложението за финансиране за велоалеята от квартал Изток до центъра на Перник е подадено и одобрено с проекта за зелена градска среда, но ще бъде финансирано само ако по финансиращата програма бъдат реализирани икономии от проведените обществени поръчки. Това според всички присъстващи в „Зеленото кафене“ е крайно недостатъчна мярка за търсене на решение по един наболял за перничани въпрос. Екипът на МИКЦ Перник възнамерява да „преследва“ тази тема през всичките институции, от които тя зависи.

Зелените заявиха желанието за партньорство и споделяне на своята експертност в политиките за опазване на околната среда в Перник. За в бъдеще те ще участват и на заседанията на екологичната комисия в общината, и в бъдещите зелени инициативи.

Източник: mikcpernik.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.