iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Затворниците у нас имали мобилни телефони

Затворниците у нас имали мобилни телефони 04_1461154548

Телефони и интернет достъп за затворници и спящи надзиратели. Това са показали проверки в родните затвори. Правосъдният министър Екатерина Захариева обяви, че в последните дни от варненския затвор са иззети 27 мобилни устройства. Още 7 са били конфискуване от затворническото общежитие в Казичене.

Проверяващите в Казичене попаднали на доста нарушения, дори на надзиратели, които спят, докато са били на работа. "Отговорните лица ще понесат отговорност", увери министърът в ефира на bTV.

"Това е проблем от доста години. Министерството на правосъдието работи по този въпрос, постоянно се извършват проверки", увери Захариева. Тя обаче посочи, че телефони и забранени вещества могат да бъдат вкарани в затворите не само чрез надзирателите – има случаи на прехвърляне през стената, внасяне отвън от близки на затворниците.

Министърът обясни, че е направен план за действие след нейни разговори с шефовете на затворите. Захариева отрече да има случаи, в които четирима надзиратели да отговарят за по 200 и повече затворници.

Правосъдният министър застъпи тезата, че не е било редно миналата година да бъдат извършени съкращения от 10% в главна Дирекция „Изпълнение на наказанията", защото след месец ще бъде открито ново общежитие от затворнически тип, за което ще трябват 100 – 120 нови надзиратели.

"Това е трудна професия, желаещите да я упражняват не са много и винаги имаме около 400 свободни места за надзиратели", призна Захариева. По думите ѝ, трябва да се затегне дисциплината.

Захариева коментира и гражданските отряди, които се самоорганизират с цел залявяне на нелегални имигранти по границата. „Хората трябва да бъдат бдителни, но правораздаването се извършва от компетентните органи. Това, което виждаме, е нередно, това е превишаване на правата. Отделно тези действия са опасни и за самите хора, които ги извършват", убедена е Захариева. За нея държавата се справя прекрасно с охраната на границата.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.