iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Затворници от Пловдив правят есета, за да участват в конкурс

Затворници от Пловдив правят есета, за да участват в конкурс 03_1457073088

Затворници от пловдивския затвор римуват усилено строфи и творят есета, посветени на 138 години от освобождението на България. Пандизчиите яко са се впрегнали в литературния конкурс, обявен от ръководството на затвора, за да покажат знания и умения по темата. Целта им дори не са очакваните награди, сред които – удължено свиждане или например извънредна хранителна пратка. По-скоро са амбицирани от идеята да се докажат. Това съобщи началникът на затвора в Пловдив Божил Иванов.

Срокът затворниците да предадат творбите си е до неделя, а в първия работен ден след празниците специално жури ще излъчи победителите. До момента имало предадени около 10 творби, като повечето били есета. „Но голяма част от тях пишат и стихотворения, така че до неделя очакваме бройката на предадените литературни творби да се увеличи”, каза Иванов.

В затвора под тепетата вече са излъчени победителите от традиционния конкурс за най-красиво изработени мартеници. Лишените от свобода от трети пост били отличени единодушно заради цялостното оформление на мартениците си. Наред с тях и трима затворници били наградени индивидуално. Повечето от участвалите в конкурса за мартеници са особено активни и в останалите празнични прояви, обявени от затворническото ръководство, тъй като знаят, че това им давало по-голям шанс да получат някоя от финалните награди.

Проявите, свързани с 1 и 3 март в пловдивския затвор, не се изчерпват само с тези два конкурса. В първия ден от месеца на Пижо и Пенда например концерт пред лишените от свобода е изнесъл ансамбъл „Тракийска младост” към СОУ „Любен Каравелов” в Пловдив с художествен ръководител Георги Найденов. Служителите на затворническата администрация са закичили децата с мартеници, изработени от самите пандизчии. Останалите мартеници пък били дарени от затворниците на децата аутисти от „Паралелен свят”, като дарението е направено, чрез Сдружението на православните богослови към ПУ „П. Хилендарски”. От името на сдружението пък с мартеници били закичени всички посетили концерта на „Тракийска младост” – общо 120 лишени от свобода.

На 3 март затворниците отново спазват традицията и в чест на националния празник подготвят рецитал-програма на тема „Освобождението на България”. На фона на интерактивна презентация петима лишени от свобода ще рецитират както стихотворения на Вазов и Ботев, така и ще припомнят историческите факти, свързани с паметната дата, на аудиторията. Ден след националния празник е предвидена литургия в затворническия параклис, която ще отслужи отец Милен Недев от Асеновград. От 3 до 7 март за лишените от свобода администрацията е организирала турнири по волейбол и футбол, в които ще участват и четирите поста в затвора. Финалът на вътрешните турнири ще е в понеделник, 7 март. За най-активните лишени от свобода във всички конкурси и турнири ръководството на затвора е предвидило награди – писмена похвала, удължено до 4 часа свиждане или извънредна хранителна пратка.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.