iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Затварят ГКПП "Капитан Андреево", идеята не е нова

Затварят ГКПП "Капитан Андреево", идеята не е нова 12_1450278409

Затварянето на ГКПП "Капитан Андреево" може да се обвърже с проведената акция там, но идеята не е нова, каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов по повод информацията за закриването на Митница Свиленград. Такова предложение е качено за обществено обсъждане от неговото ведомство.

Както Монитор вече писа цяла смяна митничари беше арестувана на този пункт преди дни. Според Горанов това е стара идея, която е била отложена за да не се използва предизборно. Целта й е да се управляват по-добре човешките ресурси. Част от ресурса ще бъде преместен на централната митница. Оптимизацията ще позволи да бъдат създадени нови звена в Централното митническо управление, според Горанов. При централизиран анализ на данните на ГКПП-тата възможността за злоупотреби на местно ниво намалява, коментира той.
"Мислехме да предприемем тази инициатива от януари, но имахме повод и да избързаме с това решение", добави той.

На въпрос по какъв начин преместването на служителите ще подобри работата, Горанов заяви: "Част от ресурса, който в момента се ползва от митницата в Свиленград ще бъде ангажиран в централното митническо управление, където ще се създаде звено, което да управлява централно, както е и европейската практика, всички резултати от сканиранията, така че да не може да се злоупотребява с получените данни на терен".

"Другата част от хората, както е предложението на г-н Танов, ще бъдат ангажирани с митническа дейност, но оптимизацията, която се предлага ще позволи да бъдат създадени нови звена в централното митническо управление и да се подобри като цяло организацията на работата", посочи Владислав Горанов. По думите му, това, което ще се спести от административен персонал, ще бъде насочено към мобилни групи, звена в централното митническо управление и ще подобри работата като цяло.

Във връзка с това колко ще се спести като бройка хора, финансовият министър обясни, че това, което е предложено от Агенция "Митници", е около 40 души, които няма да бъдат уволнявани, а пренасочвани към други звена.

На въпрос дали това е антикорупционна мярка, Горанов уточни: "Като цяло при централизиран анализ на данните, които се получават на ГКПП-та със сигурност възможността за злоупотреби на местно ниво намалява".

По отношение на това колко пъти съответните контролни органи в МФ са дали сигнали, че има нередности преди акцията на контролния пункт, Горанов коментира, че не е тайна, че органите по приходите са подложени на много тежък корупционен натиск, заради функциите, които изпълняват.

"Имали сме многократно сигнали в различни периоди, че има нерегламентирани практики. Не мислете, че това, което се е случило там е без участието и съдействието на органите на МФ", каза още той.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.