iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Затлъстяваме опасно заради лошо хранене

Затлъстяваме опасно заради лошо хранене 05_1432809651

Боклуците, които ядем, са в основата на много проблеми свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. Това вече се превръща в сериозен проблем за нацията.

Два пъти повече сол от нормата и „лоши” мазнини присъстват в ежедневното меню на малки и големи. Не усещаме и как тайно ГМО се промъква на нашата трапеза. Много захар и подсладени газирани напитки, недостатъчна консумация на пресни плодове и зеленчуци, са другият бич за здравето. Печалната статистика отчита на само затлъстяване , но и по-големия му враг – така наречения метаболитен синдром. Той се явява на фона на затлъстяване, което се е задължало по-дълго време. При това състояние мастните клетки стават резистентни на действието на инсулина. Организмът произвежда повече инсулин отколкото трябва, затова и апетитът се увеличава. Този инсулин обаче не работи. Глюкозата не може да се усвои и нивото на кръвната захар се повишава. Това създава предпоставка за поява на захарен диабет, свързано е и с

куп метаболитни увреждания

- високо кръвно, висок лош холестерол и повишени триглицериди.

„Всеки трети българин е с метаболитен синдром, а наднорменото тегло е проблем за всеки втори. Още от предучилищна възраст децата имат килограми в излишък. А първата и реална заплаха от това е захарната болест, съобщи доц. Даниела Попова, началник на Клиника по метаболитни заболявания в ИСУЛ.

Дебел, много дебел, с „пояс” от тлъстини на корема, с високо кръвно, холестерол и диабет. Лекарите наричат комплектът от рискови фактори смъртоносния квартет. Години наред той свири тихичко в ухото ни. Ние с наслада облизваме пръсти, похапваме солено, сладко и мазно. Особено вечер. Обилно поливаме стреса с храна и алкохол. Излегнати пред телевизора

похапваме яко, докато дойде време за сън

Килограмите се лепят постепенно. Първоначално излишните са 1-2, които сме убедени, че ще свалим, само да минат празниците. Докато се усетим, от два те стават 10, а борбата с тях е по силите на малцина. Събираме сили, търсим подходяща диета, а през това време наднорменото тегло върши своята подмолна работа. Особено опасно е за мъжете над 45-годишна възраст, които имат склонност да се окръглят около талията и на корема. Мазнина “работи” като вътрешен враг. Тя е самостоятелен орган, който синтезира хормони, които разбиват черния дроб и променят химията на целия организъм. Намесват се в обмяната на веществата.

Рисковите фактори нарушават въглехидратната обмяна и отключват диабета. Той допринася за високото кръвно, наднормените тригицериди и холестерола. А това са фаталните стъпки към ранна атеросклероза.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.