iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заразиха деца със стафилококи в детска градина във Варна

Заразиха деца със стафилококи в детска градина във Варна 08_1470373490

Таратор, заразен със стафилококи, доведе до бум на заболели деца в детска градина "Слънчо" във Варна, като две помощник-възпитателки в заведението са източникът на инфекцията. Те сипвали храната на малчуганите, съобщиха началникът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова и д-р Янка Драганова, началник дирекция "Заразни болести" в Регионалната здравна инспекция.

Сигнал за епидемията бил подаден на 27 юли. Само за два дни 34 от общо 105 деца са се разболяли, а 18 от тях били приети в Инфекциозната клиника на болница "Св. Марина". Всички деца са се оплаквали от болки в корема и повръщане, някои били с разстройство и температура. Оплаквания са имали още 15 деца, но симптомите при тях били леки и родителите не потърсили медицинска помощ.

Ситуацията се е влошила допълнително, тъй като два дни преди избухването на епидемичния взрив в градината е имало дете, носител на норовирус. Родителите са го пускали на детска градина, въпреки че вече е имало оплаквания.

Заради липсата на добра хигиена на ръководителя на градината и на медицинската сестра ще бъдат наложени санкции. Те ще бъдат глобени.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.