iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Започват ремонтите на "Хемус" и "Тракия"

Започват ремонтите на "Хемус" и "Тракия" 04_1429175777

През цялото лято ни очаква огромното задръстване на магистрала "Хемус". Причината е, че започват ремонти на основните пътни артерии към морето - магистрала "Хемус" и "Тракия".

"Пътната настилка е с множество пукнатини и разрушения, дупки, неравни кръпки и слягания. От въвеждането им в експлоатация до момента са изпълнявани само локални машинни и ръчни кърпежи", се казва в съобщение на правителствената пресслужба. Вчера кабинетът гласува обещаните от премиера Бойко Борисов 100 млн. лв. за дългоотлаганите ремонти на критичните участъци на аутобаните.

Регионалният министър Лиляна Павлова побърза още вчера да призове хората да се заредят с търпение, защото се очаква да има проблеми с трафика, а не навсякъде може да се въведат обходни маршрути. От ведомството са категорични обаче, че ремонтите са наложителни. Такъв е и участъкът на 8 км на "Хемус" в посока София, който причини 20-километрово задръстване в понеделник. Ремонтът там ще започне в края на месеца, макар че ограниченията бяха въведени много по-рано - според Павлова заради отворени фуги, които представляват риск за пътуващите. "Само ремонтът на моста при "Елешница" ще струва около 8 млн. лв. по предварителни изчисления, защото ще се махнат изцяло асфалтът, бетонните плочи, след което ще се поставят нови, ще се монтира нова хидроизолация и нов асфалт", коментира министърът. На този аутобан има три проблемни участъка, а на "Тракия" - четири.

В момента агенция "Пътна инфраструктура" изготвя график за изпълнение на ремонтите, който ще бъде съгласуван с вътрешното министерство. Очаква се дейностите да приключат през октомври, но премиерът Борисов настоява фирмите да са готови още през юли. "Поне ако може до 1 юли да съкратим срока - от август на юли. Да направят денонощна работа. Юли-август, просто затова ги правим тези магистрали, хората да пътуват леко, не трябва да ги утежняваме. Денонощно да работят", заръчва премиерът. Павлова обаче напомня, че парите не стигат за денонощна работа. Решението очевидно не е по вкуса на финансовия министър, който натъртва, че "100 милиона са си 100 милиона" и иска от списъка да отпадне Аспаруховият мост във Варна. Решение по този спор се очаква другата седмица.

ОТЛАГАНО

Очаква се тази година да приключат и ремонтите на трите виадукта по двата аутобана, които ГЕРБ обеща да направи още в първия си мандат през 2012 г., защото били "спешни". Въпреки спешния характер заради липса на пари трета година те не са укрепени. Това са виадуктът "Бебреш" на "Хемус", където не е завършено дясното платно, и двата виадукта при км 61 и км 67 на "Тракия", където са ремонтирани по едно от платната.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

15-Април-2016

16-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.