iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започват кампания срещу употребата на наркотици

Започват кампания срещу употребата на наркотици 06_1434699038

Фондация П.У.Л.С. в Перник започва превантивна работа по цялостно и иновативно повишаване на информираността сред младите хора, свързана с употребата на наркотици, като инициативата е в рамките на проекта „Осведоменост и креативно мислене – път към промяната!”.

Основна роля в дейностите ще имат доброволците на организацията от двата младежки клуба „Да бъдем приятели” и „П.У.М.А.С. Сред целите е училищната среда и институциите да станат по-приветливи и чувствителни към темата. Основна методическа и супервизорска подкрепа на екипа по проекта ще оказват представители от Националния център по наркомании.

Напоследък се наблюдава тенденция за непрекъснато увеличение на младите хора, употребяващи наркотици. Статистиката сочи, че първият опит най-често се прави в ученическите години. Липсата на информация, а и небрежност от страна на семейството води до сериозни здравословни проблеми и дори смърт.

Затова от П.У.Л.С започват проучвания по проблематиката сред 500 ученици, деца и младежи в риск, семейства и институции. Младите хора ще получават информация, предавана по метода „връстници обучават връстници”, а в пет училища ще бъде оказана подкрепа на центрове и семинари по психодрама. Ще текат училищни информационни кампании, ще има подкрепящи групи за деца, семинар за психолози, учители, полицаи, социални и медицински работници, ще бъде промотиран моделът на младежките клубове към Фондация „П.У.Л.С.” към партньорите, предстоят кръгли маси и конференция.

Проектът ще допринесе за намаляване броя на младите хора, употребяващи наркотици и нови психоактивни вещества и ще намали случаите на сериозни здравни и социални проблеми, твърдят от П.У.Л.С.

Проектът „Осведоменост и креативно мислене – път към промяната!” е финансиран от Фонда за двустранни отношения на национално ниво по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. Партньори са Фондация „Еврис”-Исландия, Община Перник, Главна дирекция „Национална полиция” към Министерство на вътрешните работи и Фондация „Социални здравни алтернативи”-гр.Плевен.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.