iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започват да изкупуват охлюви в пернишко

Започват да изкупуват охлюви в пернишко 04_1429942535

Започват да събират охлювите в пернишко, като официалният старт на кампанията е 10 май, а краят е 30 юни. Това е причината РИОСВ – Перник да припомни на всички желаещи да събират охлюви от видовете лозов и градински, с цел търговия и изнасяне през граница и че са длъжни да оборудват пунктове за изкупуване на охлювите, съгласно изискванията. Крайният срок за подаване на Уведомления е 30 април.

Събраните екземпляри трябва да са с размери над 28 мм диаметър на черупките. Отговорниците на изкупвателните пунктове са длъжни да осигурят хладни помещения за съхраняването им, подходящ амбалаж, както и калибровъчни сита за отделяне на маломерните охлюви, които трябва да се връщат незабавно в природата.

Все още не е ясно каква е цената, на която ще се изкупуват охлювите тази година. През 2014 г. обаче стойността на килограм от пълзящите бе 50-60 ст. Реализацията им е за хранително-вкусовата промишленост в страната и за износ в чужбина. Във Франция и Италия охлювите се считат за деликатес. В България този вид месо не е сред най-широко разпространените.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.