iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започва кампания за непримиримост към употребата на алкохол при шофиране

Започва кампания за непримиримост към употребата на алкохол при шофиране 12_1448952142

Областната администрация, Регионалната здравна инспекция, Пътна полиция и Регионалния инспекторат по образование в Перник се обединяват в една обща кампания. Тя е за непримиримост към употребата на алкохол при шофиране. Кампанията ще е насочена основно към учениците, които са в 12 клас и следващата година ще бъдат абитуриенти.

„Целта е да се достигнем до всеки млад човек, който завършва тази година. Да им покажем, че няма нищо по важно от живота” – каза зам.областният управител Илинка Никифорова.

„Нашият ангажимент в тази кампания ще бъде да влезем в училищата заедно с представители на Пътна полиция. Целта ни е да направим една дискусия с 12-тите класове. Ще се прожектира и филм, който е точно на тази тема – шофирането в нетрезво състояние и последствията от това. По време на срещите с учениците ще им се даде възможност да изпробват очила, благодарение на които ще могат да добият представа как се чувства един несигурен водач в автомобила. Ще предоставим на всяко училище 30 секундни спотове, свързани с тази тема” – каза представителят на Регионалната здравна инспекция Анна Василева.

От своя страна шефът на Пътна полиция Слави Лазов изказа задоволството си от факта, че 2015 година е била успешна за службата в града. Той беше категоричен, че кампанията която сега ще се прави ще бъде превенция. Като статистика – за 2014 година във възрастовата група 15-17 години има едно загинало дете в тази възрастова група.Има и две ранени деца. Тази година няма загинали, има три ранени. Като пешеходци миналата година има две ранени деца, тази година няма. Във възрастовата група 18-20 годишна възраст миналата година има шестима ранени като водачи, тази година има само един случай. Загинали – миналата година има един водач, тази година няма. Има двама ранени. Резултатите са добри. Той допълни, че предстоящата кампания ще бъде основно за превенция, но ще има и сериозен контрол. Ваня Коконова, като представител на Регионалния инспекторат на образованието допълни,че ще бъдат обхванати всички ученици от 12 клас на училищата в областта. Кампанията няма да е в учебни часове. Тя е част от една партьорска програма с РЗИ, Пътна полиция и под координацията на областната управа. Ще се изготви график за кампанията във всички училища, който график ще се публикува на сайта на инспектората по образование.

„Трябва да насадим у децата непримиримост към пилите шофьори. В тази възраст те се мислят за големи, но алкохолът им действа пагубно.” –каза областният управител Александър Александров

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.