iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започнаха да издават новите талони за автомобилите

Започнаха да издават новите талони за автомобилите 05_1431409044

КАТ започна издаването на новите талони за регистрация на автомобили, които ще могат да се ползват в Гърция и Унгария. Шефът на КАТ Бойко Рановски обясни пред журналисти, че отсега нататък т. нар. малък талон ще съдържа повече информация, която досега липсваше и се съдържаше само в големия талон.

Става дума за технически допустима маса, разрешено тегло на ремаркето, ако има такова, допустимите натоварвания на осите, особено когато става дума за товарни машини и вида на горивото. Заради липсата на тези данни ченгетата в Гърция и Унгария правеха проблеми, но вече всичко е според изискванията им.

Първите информации за глобени водачи в Гърция, които не са носили големия талон, се появиха миналия юни и оттогава се заговори за подмяната, която се очакваше да започне около март.

Новият малък талон ще се сгъва по дължина и ламинира. Когато е в сгънато положение, размерът му ще е почти като на досегашния.
Рановски обясни, че новите талони са много по-добре защитени от фалшификации, защото имат холограми и защитни елементи с мастило, което сменя цвета си. По думите му, старото свидетелство е с по-малко защити и много по-лесно се подправяло.

Шефът на КАТ обясни, че промяната не е задължителна и няма нужда хората да се юрват към гишетата да сменят документите. Проблем би могло да има само за колите на лизинг, защото техният голям талон е в собственика, тоест автокъщата или лизингодателя. Собствениците, които си имат големия талон у тях, прости си го вземат и пътуват в Гърция без проблем.

Самата подмяна ще става за около 30 минути на гише в КАТ и струва 9 лв. Създадена е организация лизинговите компании да се обслужат бързо, обясни Рановски, но все пак изрази надежда, че няма да хукнат всички вкупом да сменят талони, защото ще затрудни системата, която заработи в София, а до края на седмицата ще е в цялата страна.

Бойко Рановски каза, че очаква до десетина дни наредбата за мобилните камери да бъде обнародвана в Държавен вестник. По думите му остава само осигуряването на пътни знаци, защото законът изисква местата, където ще се осъществява контрол на скоростта, да бъдат обозначени със специални знаци. Което означава, че съвсем скоро трябва пак да пуснат глобите от снимачките.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.