iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започна голямото пътуване за Коледа

Започна голямото пътуване за Коледа 12_1450339972

Голямото пътуване за Коледа започва още от този уикенд, като първите опашки на Централна гара в София вече се извиха. Една от причините е, че тази година БДЖ вероятно няма да пуска извънредни влакове, а желаещите да пътуват безпроблемно за празниците могат да се снабдят с билет предварително.

От железниците уточниха за "Стандарт", че все още обмислят дали все пак да не пуснат допълнителни влакове. Тъй като БДЖ не планира допълнително влакове, оттам предупредиха клиентите си да планират предварително своите пътувания, както и своевременно да закупят билет и резервират седящо място за предпочитания от тях влак в срок от 21 дни преди самото пътуване. Единствено е предвидено при нужда да се осигурят допълнителни вагони за влаковете, които пътуват по основните 130 направления в страната. Хората, които пътуват от София към останалата част на страната, са неприятно изненадани от продължаващия ремонт на гарата. Налага се с багажа да преминават през строителна площадка и да прескачат коловозите, защото на много места стълбищата все още се ремонтират, подлезът не е довършен, а навсякъде има заграждения на строителната фирма, която извършва ремонта.

Тези, които изпуснат влака, ще са принудени да пътуват с автобуси, чиито билети са двойно по-скъпи. От превозвачите гарантират, че ще имат допълнителни рейсове, но все още не са готови напълно с разчетите къде и колко. На автогарата в София вчера също мнозина купуваха билети за автобус за датите между 23 и 31 декември. Оказа се, че за много дестинации вече няма билите за празничните дни. Касиерите на автогарата обясниха, че продажбите са започнали още в началото на месеца и мнозина са успели да се снабдят с билети от София за провинцията. По информация от големите фирми за автобусни превози извън България по празниците обикновено най-много се пътува от и за Испания, която е страната от ЕС с най-голямата българска колония. Традиционни дестинации по Коледа и Нова година са Германия, Холандия и Белгия.

От понеделник БДЖ пусна и новото разписание за движение на влаковете и новите маршрутни линии. Открива се допълнителна линия Русе - София, както и две, но само за летния сезон - Варна - София и Бургас - Русе. Освен всекидневните композиции до съседните държави с новото разписание се възстановява и възможността да се пътува с влак до Москва и до централноевропейските държави. От началото на тази година беше преустановено движението на директните вагони от Москва за София поради усложнените взаимоотношения между Украйна и Русия. Ще започне изпълнението на редовна линия между Москва и София през Минск, Варшава, Братислава, Будапеща, Белград и София.

Коледа в Гърция, Нова година в Сърбия

И тази година мнозина предпочитат да посрещнат празниците извън пределите на страната. Традиционно към Солун и Атина още от средата на идната седмица ще се насочат хиляди автомобили. Още толкова ще заминат с автобуси за Гърция. Все по-често българите предпочитат да отпразнуват Коледа на юг. Хубавото време и липсата на сняг допълнително увеличава броя на желаещите да се разходят до Гърция за празниците, довериха туроператори. За Нова година обаче хит е Сърбия. Вече от няколко години българите предпочитат да посрещнат новата година при западните съседи. Доброто обслужване, ниските цени и най-вече липсата на забрана да се пуши в закрити помещения са само част от причините сънародниците ни да предпочитат тази дестинация. Макар и неголям, но се наблюдава известен отлив за Нова година към иначе традиционни дестинации като Италия и Франция. Според туроператори, една от причините са терористичните атентати от тази есен. Испания продължава да държи класацията сред посещаваните за Нова година от българите страна. Не са малко и онези, които ще отбележат Коледа в Австрия, предимно Виена и Залцбург. Чартърите по Коледа и Нова година са предимно за Дубай и Турция. Най-много българи от Испания, Англия, Италия и САЩ пък ще се върнат в родината си, за да отпразнуват коледните празници със семействата си.

Месечните винетки хит на бензиностанциите

Месечните винетки вървят като топъл хляб по бензиностанциите. Заради увеличението на цената много шофьори се изхитриха и пазаруват стикерите до 31 декември, когато ще са на старата цена, но ще са валидни и през януари. От бензиностанциите признават, че очакват последните доставки на седмични и месечни винетки през следващата седмица. След това стикерите от старата серия ще са кът и започва продажбата на годишните с новата цена, която е с 30 лева по-висока от досегашната.

Запазете си купе онлайн

Място в купето на влака по Коледа и Нова година може да си осигурите и онлайн. Системата за онлайн резервации и продажба на билети на БДЖ предлага бърз, лесен и модерен начин за закупуване на железопътни билети, независимо от местонахождението на клиента, като позволява и възможност за визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак, съобщават на сайта на железницата. Разплащането се осъществява по електронен път с кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент, след което се разпечатва на хартиен носител. Особено удобна за клиентите е възможността да се закупуват билети от таблети и смартфони. По този начин не е задължително билетът да се разпечатва на принтер, тъй като той се валидира от кондуктора във влака директно от мобилното устройство. Билети могат да бъдат закупени онлайн за осемнадесет влака, движещи се по основните направления:- бързите влакове със задължителна резервация по направленията: София - Пловдив - Бургас и обратно; София - Карлово - Бургас и обратно; Горна Оряховица - София и обратно; София - Горна Оряховица - Варна и обратно;- бързите влакове по направленията: София - Благоевград и обратно; Пловдив - Варна и обратно; София - Варна и обратно; и- бързите влакове със спални вагони по направленията: София - Горна Оряховица - Варна и обратно и София - Пловдив - Бургас и обратно.

Пускат допълнителни автобуси за празника

Купувайте билети за отиване и връщане - по-евтини са и си гарантирате места за обратно

Допълнителни автобуси ще превозват пътниците от Централна автогара София по почти всички направления в България. Това обясни за "Стандарт" Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ) и акционер в едни от най-големите автобусни компании у нас - "Груп Плюс" и "Етап-Адресс", както и в капитала на Централна автогара София. Засега броят на допълнителните автобуси все още е малък - около десетина, но броят им непрекъснато нараства пропорционално на търсенето, коментира Топалова. Очакваме търсенето на билети да нарасне в събота и неделя, докогато повечето хора вече ще са се ориентирали къде ще прекарат празниците, така че още е рано да се каже колко допълнителни автобуси ще бъдат пуснати от Централна автогара София, обясни Галя Топалова.

Най-много автобусни билети се купуват за 23-и декември след обяд и 24-и декември до обяд, но вече се увеличава търсенето и за следобедните часове преди Бъдни вечер, уточни Топалова. Логично най-много билети се купуват за основните дестинации - Варна, Бургас, Русе, Силистра, Плевен, Видин, Банско и всички по-големи населени места и курорти у нас, поясни Топалова. Интересен е фактът, че търсенето на билети за Нова година е много слабо, обясни още Топалова. Билети се купуват за Коледа с връщане на 2-ри и 3-ти януари 2016-а година, допълни тя. Това е напълно логично, тъй като децата са във ваканция и родителите им са си взели отпуск за трите дни между празниците, за да бъдат повече време с тях, коментира тя. Поради това ние съветваме пътниците да си закупят билети за отиване и връщане, тъй като на 2-ри и 3-ти януари места със сигурност няма да има, още повече че двупосочните билети са между 15 и 20% по-евтини, добави Топалова. Така хем пътуването им ще е по-евтино, хем няма да изпадат в стресови ситуации след празниците поради липса на места, обясни тя.

Няма да пускаме допълнителни автобуси за празниците поради липса на такива. Това обясни за "Стандарт" Ваньо Алексиев, собственик и управител на един от най-големите автобусни превозвачи у нас - "Биомет". Все още има свободни места за повечето от 13-те дестинации, които обслужва автобусите на "Биомет", коментира още Алексиев.

1,5 млн. тръгват за празниците

Близо 1,5 млн. българи се очаква да започнат още този уикенд голямото преселение за празниците. Това показват предварителните изчисления на превозвачите на базата на закупени и резервирани билети. Мнозина от сънародниците ни традиционно ще съберат дните между Коледа и Нова година за една зимна отпуска. Най-пиков ден се очаква да е 23 декември, когато от автогарата в София в различни посоки ще тръгнат около 500 автобуса, което е повече от половината в нормален ден, довериха касиерите. "Всяка година е така. Дойде ли празник всички тръгват нанякъде, вече сме свикнали и е предвидено да работят достатъчно каси и да има повече рейсове", коментира една от касиерките. Още от тази седмица на столичната автогара работят всички каси за продажба на билети. Очаква се пикът да е на 23 и 24 декември, на 1 и 2 януари, но проблеми щяло да има до 7 януари, коментират продавачите на билети. Близо 500 хиляди се очаква да напуснат столицата с автомобили. Според пътни полицаи излизането от града ще отнема часове, въпреки че по основните пътни артерии са предвидени допълнителни екипи.

Повече полицаи на улицата

Заради очакваното увеличаване на трафика в празничните дни ще бъде засилено присъствието на полицейски екипи по пътищата, съобщиха от МВР. Според статистиката празничните дни правят шофьорите по-разсеяни и безотговорни, което значително увеличава предпоставките за тежки катастрофи. Причините обикновено са шофиране с несъобразена скорост, употреба на алкохол, неправоспособност и неправилно изпреварване.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.