iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заплатите на общинските съветници в Перник остават непокътнати

Заплатите на общинските съветници в Перник остават непокътнати 01_1452665337

24 промени и допълнения в Правилника за дейността и организацията на Общинския съвет в Перник не докосват заплатите на съветниците, като местният законодателен орган излъчи 8-членна временна комисия, оглавявана от Румяна Гьорева от ГЕРБ, чиято задача бе да коригира и допълни досегашния документ. Именно това чакаха съветниците, за да кажат тежката си дума за възнагражденията си пред пернишката общественост, която впрочем е настроена крайно негативно срещу надница от 500 лв. за 8 часа работа.

Дали комисията е оставила решението на въпроса със заплатите на съвестта на старейшините, можем само да гадаем. Яснота за това ще добием тази сряда, за когато е насрочена редовна сесия на ОбС.

В стария правилник е записано, че месечно общинските съветници получават 55% от брутната заплата на председателя на ОбС или 1 336 лв.

Непокътнат остава и текстът за заплатите на петимата зам.-председатели, всяка от които е 70% от възнаграждението на председателя или 1 701 лв.

Фаталният чл. 13 е свързан с трудовото възнаграждение на председателя на ОбС, което в новия Правилник е фиксирано на 90% от заплатата на кмета. То си беше такова и досега, но в стария текст завоалирано бе изписано, че заплатата на първия сред равни се определя от Общинския съвет.

Сред привилегиите на съветниците е и правото им да получават пътни и други разноски във връзка с работата им в съответствие с чл. 34 от ЗМСМА и по ред, определен с решение на ОбС. Отпада текстът, че тези разноски не трябва да надвишават 250 лв. на месец срещу представена лична декларация.

Съветниците могат да бъдат командировани от председателя, но ако са съгласни.

Предлага се премахването на текст, който гласи, че прекратяване правомощията на зам.-председател на ОбС може да става по искане на повече от половината от общия брой общински съветници.

Отпадат чл. 22, 23, 24, 25 и 27, които се отнасят до наказанията за немирните съветници и които бяха в 5 стъпки – напомняне, забележка, порицание, отнемане на думата и отстраняване от заседание. Премахнатите текстове уточняваха при какви провинения се прилага всяко от наказанията. Явно комисията е на мнение, че старейшините достатъчно са уврели и помъдрели и наказания като на първолаци не трябва да бъдат изрично изписвани.

Все пак в чл. 26 се указва, че думата на общински съветник се отнема, когато продължава изказването си при пресрочено време, въпреки забележката от председателя или когато се обръща към свой колега с оскърбителни думи, жестове и заплахи.

Временната комисия оставя същия брой на постоянните комисии към ОбС – 11.

Раздел ІІ от глава 8 отпада заедно с членове от 87 до 91 включително. Отнася се до внасяне, обсъждане и приемане на проекта за бюджет на община Перник, както и за решения, свързани с допълнително бюджетно финансиране.

Отменят се и чл. 101 и 102. Скандалният чл. 101, който сега ще потъне в забвение, бе наложен от мнозинството на ГЕРБ на кмета Росица Янакиева, която обаче така и не благоволи да го изпълнява, пък и впоследствие той беше отменен с решение на ВАС. Според него ежемесечно кметът на общината трябваше да изпраща до председателя на ОбС списък и копия на издадените от него /б.а. кмета/ актове, без актовете за гражданско състояние.

Според другия чл. 102, който също заминава в небитието, секретарят на общината отговаря за обезпечаването на разгласяването и обнародването на актовете на Общинския съвет.

Останалите промени в Правилника като цяло са незначителни и опират до изглаждане на текстове, осъвременяването им или предвиждат замяна на едни думи с други, например вместо пълномощия ще се изписва правомощия

В Правилника вече няма да се изписват текстове, отпаднали и отменени от Върховния административен съд и от ОбС.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.