iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Занаятчийски работилници изместват традиционните морски забавления

Занаятчийски работилници изместват традиционните морски забавления 07_1437394335

Нови атракции набират сили по родното Черноморие. Те са на път да изместят традиционните забавления като каране на водно колело, плажен волейбол и пиене на коктейли в крайбрежните капанчета.

Занаятчийски работилнички вече ще показват на чужденците как да плетат кошници и да ваят грънци, майстор готвачи ще ги учат да приготвят сами рибена чорба и миди. Всичко това ще става в автентична обстановка, а като музикален фон ще звучат български фолклорни песни.

Това предвижда проект на областната администрация Бургас, който се разработва съвместно с още 8 партньори от Черноморския регион. Предвижда се България, Армения, Грузия, Гърция, Молдова, Турция и Украйна съвместно да разработят нови непознати туристически маршрути, които да привлекат екскурзианти не само от тези, а и от други държави.

„Целта е да покажем, че освен море имаме и друго, да покажем неоткритите неща, които да привлекат туристите”, обясниха пред „Новинар” от областната управа в Бургас.

Идеята е туристите да се запознаят с всекидневието на село, и то по приятен и атрактивен начин, да станат част от него, допълниха от областната администрация. Планира се в разработването на туристическите маршрути да се включи и етнографският комплекс в Айтос.

Всички участници в проекта ще организират изложения и фестивали за представяне на свои традиционни продукти и занаяти. Турция вече организира презентации в Текирдаг, където област Бургас се представи с традициите си в приготвянето на странджански манов мед и други продукти и занаяти.

Предстои и фестивал в Бургас, който ще се проведе от 25 до 27 септември. Организаторите изтъкнаха, че интересът е най-голям от туристите в държавите участнички в проекта.

„Ще наблегнем на традиционната кухня, както и на занаяти, познати в този регион. Ще има състезания и конкурси за най-вкусно ястие”, обясниха организаторите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.