iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Закриват нелегален старчески дом

Закриват нелегален старчески дом 06_1465186718

Нелегален старчески дом в столичния квартал “Симеоново” ще бъде закрит до сряда, като това стана ясно от изявление на кмета на район “Витоша” Теодор Петков. Той обясни, че хората от квартала са подали два сигнала срещу незаконния старчески дом, а в края на миналата седмица е издадено и предписание за забрана за ползването на сградата за социални цели. Собствениците поели ангажимент да изведат обитателите на дома до средата на седмицата.

Скрита камера на Нова тв показа, че нелегалният дом се грижи за възрастни хора срещу 650 лева на месец. Той действа от 2 месеца, но няма регистрация нито в Агенцията за социално подпомагане, нито в Районната здравна инспекция. В частния старчески дом са настанени 15 души. Повечето са жени и хора с деменция. Собственикът твърди, че персоналът, който обгрижвал възрастните, е от петима души и че имало денонощен лекарски контрол.

“Всеки обект с обществено предназначение трябва да бъде регистриран при нас”, обясни д-р Юлияна Гиздова, главен инспектор столичната РЗИ. По думите ? уведомление от този дом не е пристигало в инспекцията, а на управителката на дома бил съставен акт за нарушението. Глобата е от 500 до 9000 лева.

Преди да се премести в “Симеоново”, в продължение на 8 години домът бил в “Драгалевци”. “В този обект по същия начин не бяха подали уведомление за откриване на обект с обществено предназначение”, обясни д-р Юлияна Гиздова.

Съседи разкриха, че отходните води се отичат във вада на улицата.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.