iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Загиналите сноубордисти са били с високо образование

Загиналите сноубордисти са били с високо образование 03_1425981624

Сред загиналите трима софийски сноубордисти под връх Безименен над хижа "Яворов" в Пирин има еколог, учил в САЩ и Белгия и магистър-фармацевт, както и 38-годишният Камен Чипев, който е съосновател и председател на управителния съвет на сдружението "Екосистем Юръп".

Екоактивистът има бакалавърска степен по антропология от американски университет и магистратура по екология на човека от Белгия. Работил е в Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия (ЕК) и повече от 8 г. като директор програми и проекти във Фондация ТАЙМ, предаде БЛИЦ

Лавината уби и 34-годишния приятел на Камен - Момчил Велчев, който е фармацевт. Под снега издъхна и 29-годишният Кристиян Велинов, който също си падал по всякакви екстремни спортове - скачал с бънджи, парашут, спускал се по снежните улеи със сноуборд.

Лавината помита и влачи 800 м Камен, Момчил и Кристиян към 15 ч в неделя. Срутването е причинено от тежестта на шестимата скиори, които правят поредното екстремно спускане по улея. Те тежат общо над 400 кг, а понякога и една птичка стига, за да отприщи стихията, обясниха опитни планинари след трагедията. Трима от фрийрайдърите в компанията са имали невероятен късмет, тъй като се озовали в периферията на лавината, която ги изхвърлила встрани и са останали невредими. Момчил, Кристиян и Камен обаче са подмятани като перца надолу по улея.

Ударната мощ на такава голяма лавина е 80 кг върху квадратен сантиметър, все едно те удря нещо по-мощно от влак уточняват експерти. Тя е влачила със себе си огромни скали, камъни и дървета. Тримата са загинали от тежките травми.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.