iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Зачестяват случаите на възрастни чужденци, доведени от близките си у нас

Зачестяват случаите на възрастни чужденци, доведени от близките си у нас 07_1469076468

Чужденци, които са избрали да живеят и работят в България, пълнят старческите ни домове с възрастните си роднини. Случаите на възрастни чужденци, доведени от близките си у нас, за да изживеят старините си, все повече зачестяват, установи проверка на агенция „Монитор“.

„Гъркиня, която живее в България повече от 10 г., иска да настани възрастния си баща при нас, защото в родината му няма кой да се грижи за него“, заяви собственикът на частен старчески дом край Стара Загора Валентин Желев. Англичанка, избрала родината ни, също решила да премести майка си у нас. „Жената се е заселила трайно у нас и затова иска възрастната й майка да е по-близо до нея“, разказва още Желев. Десетки частни институции за възрастни предлагат услуги на няколко езика - гръцки, турски и английски. Собствениците признават, че трудно намират болногледачи с английски език, но за сметка на това кандидат-работниците с гръцки били в изобилие. „Има доста болногледачки, работили в Гърция, които искат да работят тук“, обясни собственикът на старчески дом край Пловдив Христо Николов. Месечният престой в частни домове варира между 600 лв и 1200 лв., а за чужденци таксата е двойна. „Все пак предлагаме услуги на чужди езици, което предполага, че възнаграждението на персонала е по-високо“, обясни още Николов.

Оказва се, че не само чужденците се насочват към родните институции за възрастни. Български емигранти масово разчитат на специалистите в домовете да се грижат за възрастните им роднини.

„Не искам майка ми да е сама в дома си, затова предпочитам да я настаня в някой дом, където знам, че ще има компания“, споделя емигрантката Мария, която от 12 г. живее и работи в Италия.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.