iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


За хората и бъдещата централа край Рударци

Перник - От такъв комин ще дишат и софиянци

Сериозен диспут бе подхванат от членовете на Активното гражданско общество в Перник относно решението на РИОСВ Перник да не се прави ОВОС! Накратко потребителите споделят своето гражданско становище за ползите и вредите от бъдещата централа. Естествено компетентните органи са изразили своето становище, но пък то се оказва неприемливо за жителите на околните населени места след публикация в ipernik.com за решението на РИОСВ:

"Собствениците няма да имат икономическа изгода, ако наблизо не минава водопровод с голям дебит. Технологията на добиване се характеризира освен с отделянето в атмосферата на "фини частици" през филтри и т.н. които неясно кой и как ще контролира. Мястото където се изгражда е на пътя на Беломорското въздушно течение, което преминава покрай Люлин планина и навлиза в Софийското поле. Течението има постояннна посока. Второто е високата температура за добиване на SYN-GAS, която е необходимо да се снижи до 40 градуса и това става или с допълнително енергия или с воден поток. Допълнителната енергия ще намали принадената стойност на добиваната ел. енергия и това е причината да се търси място в близост до водопровод. Така, че да му мислят засегнатите." споделя Л.Секулов т.е. софиянци вероятно също ще вдишват от продукти на централата на биомаса.

Сашо Диманов защити ГЕРБ-ерите: "Не си спомням някой да е твърдял обратното. Сериозно въздействие на околната среда (черпене на вода от района) и инфраструктурата ще окаже самата производствена технология. Най-вече като количество вода за условна единица производство ( да кажем на час, денонощие или на киловат) и като транспорт на биомасата (дървесина, талаш, изрезки и пр.). Поради тази причина централата спокойно може да се разположи в пернишката промишлена зона - близо до магистралата и до реката. Това са и основанията на общинските съветници от ГЕРБ да не подкрепят изграждането на централата точно в местността "Подничаревец" край Рударци!"

Пламен Борисов - зам.председател в Общинския съвет пък "успокои" жителите на РУдарци, че е подадена жалба срещу решението. Ето и неговият отговор към коментиращи жители. 

Петър Миланов: "Това, което съм пропуснал е, че въпросният терен въпреки, че се намира в землището на кв. Църква, всъщност е в непосредствена близост до първите къщи на Рударци (знаете къде минава водопровода за Драгичево). Полъха на вятъра е в посока от Драгичево към Рударци (по мои наблюдения, не претендирам за абсолютна точност). Изключитело нахално е да си измиеш ръцете с това, че няма пряко влияние върху животните и растенията, а да напишеш, че липсва "мотивираност" за въздействието спрямо хората. Потресен съм..." и продължава с коментари анализи "Ами сега е момента кметът (на село Рударци) да обжалва - ако има депозирана жалба преди време, то раздел V е оборим (така си мисля). Задължително трява да се обжалва и раздел ІV, т.3. И да внимава жалбата му да е внесена в срок, че това им е любимото - не е депозирана в посочения срок - няма да се разглежда. Понеже в раздел V пише, че Община Перник с писмо изх. № 11/СЛУ-5666/01.06.2012г. удостоверява, че в законовия срок не са постъпвали писмени или устни възражения за инвестиционното предложение бих искал да напомня, че: 1) Има Декларация отот общинските съветници на ПП ГЕРБ в ОбС- Перник; 2) Има Възражение от кмета на кв. Църква Г-н Румен Петров. Кой от ангажираните с местната власт ще обърне внимание на тези факти или те са възникнали "извън законовия срок"? 

Пламен Борисов: "Жалба вече има и тя е подписана от трима депутати от Перник, зам. областния управител, председателя и зам. председателите на ОбС и кметовете на засегнатите села. Няма да оставим нещо подобно да мине по терлички.

Петър Миланов: Искрено благодаря за реакцията! 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.