iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


За близо една четвърт от българите Коледа е невъзможна

За близо една четвърт от българите Коледа е невъзможна 12_1450192416

Коледа може да изглежда като приказен период в годината, когато се сбъдват желания и хората си разменят подаръци, събрани около празничната трапеза. За съжаление обаче това съвсем не се отнася за всички.

За близо една четвърт от българите Коледа тази година се оказва невъзможна и това няма нищо общо със свежата комедия, в която твърде заетият герой осъзнава в последния момент, че не е намерил време да купи така желаната играчка за сина си.

Според данните от изследване около половината от анкетираните сънародници няма да могат да отделят средства за празниците, 60 на сто ще дадат между 20 и 100 лева, онези, които могат да бръкнат по-дълбоко в джоба си и да изхарчат повече от 100 лева, са само 15 процента, а всеки пети прибягва до кредит или до заем от приятели, за да може да си позволи подаръци за празниците.

Тъжна е равносметката, че в европейска страна като нашата в 21-и век необходимите според изчисления на синдикатите 100 лева за коледната трапеза, които не би трябвало да изглеждат като сериозен разход, се оказват проблем за голяма част от българите.

Не е особено утешителен фактът, че според скорошна статистика на Острова за седмица най-богатите 10 процента от британците харчат само за цигари и алкохол толкова, колкото същия процент от най-бедните дават за газ и електричество.

Защото за нас по-важното е това, че абсурдната категория „работещи бедни” на Бъдни вечер ще могат да си позволят само три ястия от традиционните седем или девет и сред тях има представители на различни професии.

И едва ли някой сериозно се надява, че следващата година статистиката ще бъде много по-оптимистична.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.