iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Язовирите в пернишко са в добро състояние

Язовирите в пернишко са в добро състояние 03_1425631044

Областният управител каза, че язовирите на територията на област Перник са в добро състояние, но следва да изпълнят направените препоръки.

Това беше казано при проведените досега обиколки, с ръководената от нея експертна група, наблюдаваща язовирите в общините Перник и Брезник.

„Тази проверка е планова и не е във връзка с аварийни състояния по водните съоръжения. Няма реални условия и причина за безпокойство сред жителите на областта", подчерта Ирена Соколова, като акцентира върху превантивния и контролен характер на проверката, на основание законите за администрацията, за защита при бедствия и за водите. По график до края на седмицата ще бъдат инспектирани язовирите на територията и на община Радомир.

„Проверяваме за нарушения в целостта на конструкциите и стабилността на язовирните стени, изправността на преливниците и крановете на основните изпускатели, чрез които се контролират водните обеми, както и проводимостта на речните корита, поемащи изпусканите води", уточни Соколова.

В състава на комисията влизат заместник областният управител по сигурността Валентин Димитров, главен експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка” Петко Петков, както и представители на общинските администрации и ползвателите, отговорни за техническото и експлоатационното състояние на язовирите.

На база на резултатите от проверката след приключването й ще бъдат направени предписания, който ще се предоставят на собствениците на язовирите – обищините, Хидротехнически район Перник към „Напоителни системи” ЕАД клон Струма-Места и на ползвателите, за съответното изпълнение.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.