iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Язовирите „Пчелина” и „Извор” са в добро техническо състояние

Язовирите „Пчелина” и „Извор” са в добро техническо състояние 01_1452494985

Техническото състояние на язовирите „Пчелина” и „Извор” е добро, като това установи проверка от експертна група, ръководена от областния управител д-р Александър Александров. Групата посети и коритото на река Струма при село Прибой. Инспекцията, на което присъстваше и заместник областният управител по сигурността Валентин Димитров, е част от плановите превантивни проверки на всички водоеми на територията на област Перник.

На място бе установено, че собствениците „Напоителни системи” АД поддържат добро техническото състояние на съоръженията, обслужващи язовирите.

Отстранени са неизправностите и при двата посетени водоема, за които по-рано, по време на пролетно-летните проверки, бяха съставени предписания. Премахната е храстовидната и дървесна растителност в близост до язовирните стени.

Проверени са и техническите съоръжения (саваци) на дигата на река Струма при село Прибой. Направен е ремонт и са приведени в работещо състояние два съществуващи савака. Ремонтните дейности и изграждането на един нов савак са извършени от „Напоителни системи” АД, съвместно с хората, назначени от Областна администрация в Перник програмата „Подкрепа за заетост”.

„Премахването на гъстата растителност в района и изграждането на тези съоръжения са с цел подобряването на проводимостта на речното корито на Струма. По този начин собствениците на имоти и жителите живеещи в близост до реката няма да бъдат притеснявани от излизане на водата от речното русло, от наводнения и унищожаване на имущество и реколта”, коментира областният управител д-р Александър Александров.

Плановите обиколки продължават по утвърдения график.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.