iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Язовир "Студена" празен - пълнят го стеговете

Язовир Студена през зимата-2012  снимка: Руми Борисова - Фейсбук

Снеготопенето ще напълни язовир „Студена”. Очаква се до края на май само от снега  в чашката на основния питеен водоизточник за Перник  да постъпят от 12 до 15 млн. куб.м вода. Това съобщи ръководителят на хидровъзел „Студена“ Бойко Кадуски пред комисия от общината, проверила опасностите за наводнения.  Сега във водоема има около 9  млн. куб. вода при максимален обем от 25,3 млн. куб. м. Язовирът е замръзнал. Ледената покривка е с дебелина от 35 сантиметра, покрита отгоре със сняг.

Притокът на вода е около   30л/сек, а разходът е над 500 л/сек.  Водите от стопения сняг са от около 144 кв.км във Витоша, където средната снежна покривка е 1,1 м, уточни Кадуски. На Черни връх покривката е над 2м.
Вода от язовира не се изпуска. Това се прави едва когато нивото достигне обем от 21 млн. куб.м, съгласно указания на МОСВ.

Стената е в сравнително добро състояние, макар основен ремонт на съоръжението да не е правен. Язовирът е построен през периода 1950-1953г. Височината на стената е 53 м. Залятата площ е 416 000 кв. м. Средно използваните водни маси са 58 220 000 куб. м. През тази година предстои началото на отдавна очаквания ремонт на стената, по проект финансиран със заем от Международната банка за възстановяване и развитие./Градски веустник

 

ВИЖ ГАЛЕРИЯТА ТУК!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.